Thursday, June 10, 2010

hospital attachment terbaik

salam =)

aku dah bosan dekat rumah, kerja tak buat, movie memanjang.
rasa nak balik kmb cepat-cepat, tapi tak nak cikgu mintak kerja cepat-cepat.
tapi nasib baik cuti nih banyak sangat pengalaman best.

hari isnin dan selasa, aku pergi satu hospital.
tak nak bagitau hospital apa, sebab nanti semua berebut nak pergi sana.
*kedekut gila babi

tapi tak pe, korang baca je, tak yah pergi.
aku buat dekat hospital private. mula2 kawan aku nak 5 hari,
tp aku ckp takyah... kang dia surh jadi cleaner je..
so buatlah 2 hari je.
bila sampai sana, kitorang memang disambut dengan sgt mesra.
mesra gila, walaupun aku selalu datang lambat ! (ktm punya psal)

first day, pergi bahagian medical check up.
yang nih bosan, sebab kena berdiri and tengok doktor check patient.
ah, aku tak suka... sebab kena berdiri.
cuba bagi duduk, barulah enjoy observe.
doktor tuh pun satu hal, tanya sepatah, sepatah pulak dia jawab.
tanya lima patah, sepatah jugak dia jawab. ish3.

famous question dari doktor tuh dekat patient die

"jari tangan dengan kaki cukup tak ?"

dan dia pantang jumpa orang gemuk

"nih exercise berapa kali ? "

"seminggu sekali" patient jawab

"dah tuh, makan berapa kali sehari ?"

pergh, aku tergelak-gelak dengar soalan dia.

tapi nice jugak, at least dia bagi kesedaran dekat budak2 muda yang gemok.
dia explain lah pasal penyakit-penyakit kronik
yang bakal mendampingi orang gemuk yang tak sihat.

so then aku pergi bilik apa entah, tp ada alat untuk jantung.
stress test dengan apa entah.

and benda nih skali guna beribu-ribu habis.
memang gila kentang ah.

after lunch aku pergi CV Lab (cardiac vascular lab)
lab nih untuk doktor diagnose samada psakit ada blockage ke tak dalam jantung
nih memang sangat cool, sebab tengok sendiri macam mana jantung tru tv
and kitorg masuk dlm CV lab join doktor diagnose.

first patient, buat test.. tp normal. maksudnya takda blockage.
so free-free dia kena charge rm7000. ah gila.
kesian makcik tuh.. ish3.

second patient, memang tak normal.
mula2 diagnose, and ada nampak blockage. so doktor nak try buat,
but patient punya heart beat tak stable. berapa kali tak doktor guna defribrilator tuk stabilkan,
tp tak jadi. dah ah patient tuh gemok gila...
so alas esoknya baru doktor buat, n alhamdulillah pesakit tuh dah okay.

mse seconnd day, aku lambat sekali lg.
sepatutnya ak join dgn shakir. tp sbab shakir pn dah habis
so shakir berpeluang tgk doktor msukkan sumthing dekat anal.

tp aku takdelah sgt tak bernasib baik,
sebab ak dpt msuk Operation Theatre.
so tukarlah baju yang biasa orng pakai dlm dewan bedah.. cool ;)

then harituh je dpt tgk about 12 OT.
lima doktor pakar kot jumpa, nice gila.

operation yg plg best is mse nak buang batu karang
doktor main tebuk2 dekat perut. 3 lobang.
satu untuk masukkan kamera, dua untuk nak main2 alatan dekat dlm badan.

yang bestya, dapat tgk real punya organ dkt tv skrin berwarna. haha
doktor siap main angkat2 liver lg nak tunjuk ktorg stomach, small intestine and large intestine.
doktor tuh memang cool.
nihla experience yg plg best...


5 comments:

norain ishak said...

pergh, best!hospital mane tu..?kau ok lagi lah buat 2hari..aku bulan 12 last year buat satu hari je kat klinik sakit puan.bapak bosan.

F a r i z z a i d I said...

ahaha, ktrg dah berjanji tak nk bgtau sesape.. *kedekut kan ?

kui3..
hospital private dekal kl.

crazerx said...

eleh fariz.. mcm ak xtau je name hospital tu..

weh.. ko xon9 ym ke? susah utk ak menanyakan soklan3..

ish3x..

Atikah FatholRazak said...

PUSRAWI! hehehe.
bestnyaaa, what an experience you got.

geli tak tgk liver and all tu?

F a r i z z a i d I said...

alamak, kantoi. haha

manade geli, best owh.
yang tak tahan bila tengok doktr nak tebuk lubang dekat area perut.

tekan, tekan, tekan.. risau
ak tkut pecah je.. or terkena bhgn2 organ dalaman.. rupanya dlm tuh kosng je..