Saturday, December 18, 2010

countdown

semalam tak boleh tidur, teringat homework belambak. pasang niat nak buat kerja hari nih, tapi hampeh.. insyaallah lepas nih start!

Saturday, November 27, 2010

exam week.

matilah aku kali nih, tak pernah3 hidup se-rilex nih.
exam minggu depan, tapi satu haprak pun tak habis. konfem kali nih tak cecah 36 ;(

Friday, November 12, 2010

Ini Cerita Dari Mulutku

Lagi-lagi Ini Cerita Dari Mulutku akan kembali. nantikan ;D

Sunday, October 17, 2010

habis madu sepah dibuang


Dilarang sama sekali mengambil serius terhadap apa yang bakal dibaca selepas ini. terima kasih.

SATU

"Booo, boooo ..."

Antara reaksi sebahagian daripada pelajar semasa seorang calon MPP sedang memberi manifesto. Ini antara reaksi mereka, mungkin protes terhadap mereka yang tidak memakai tudung.

Bukankah kita diajar untuk tidak membenci pelaku, sebaliknya membenci kepada apa yang dilakukan sahaja ? Ini antara satu perkara yang tidak patut ditonjolkan. Malah tindakan penyokong juga melanggar etika malam manifesto. Sebagai nasihat, janganlah senantiasa melabel orang. Tidak bertudung tidak semestinya tidak berakhlak dan tidak boleh dibentuk. Carilah peluang untuk membentuk mereka daripada terus melabel.

DUA

"anda disarankan mengundi ... , ... , ..."

Terasa kecewa dengan sikap sesetengah pihak. Perkara seperti ini walaupun dianggap sebagai salah satu cara berkempen, tetapi sebenarnya ia telah mematikan sesetengah calon-calon MPP yang lain. Padahal semua calon perlu menerusi manifesto dan lain-lain proses sebelum pilihan raya. Tetapi akhirnya harapan dimatikan dengan mesej yang telah disebarkan oleh sesetengah pihak kepada pelajar-pelajar tahun 2 dan rata-rata tidak turun ke dewan untuk malam manifesto. Tak dinafikan, mesej ini adalah satu usaha yang baik. Tapi mungkin berlaku ketidakkeadilan.

**Mungkin perlu diusulkan agar hanya pelajar tahun satu sahaja yang perlu turun mengundi pada masa akan datang.

TIGA

"Lady Gaga new album released .."

Buang undi pun nak promote-promte Lady Gaga ke ? Tak pasal-pasal jadi undi rosak. Ada juga yang beremosi semasa mengundi.

"Kami nak Syed ...
"

Pelik-pelik. Jadilah pengundi yang lebih bertanggungjawab lepas ini. Dan ada juga yang makin pintar, dah tahu sistem yang kami jalankan untuk detect orang yang membuat undi rosak. Jadi, mereka terus koyakkan bahagian yang bernombor. Tak apa, kami akan membaik pulih sistem.

EMPAT

"okay, kalau tak ada apa-apa, SPR dan calon-calon MPP yang tidak berjaya bolehlah keluar dari bilik ini"
*ayat mungkin tak sama

"habis madu sepah dibuang"
"pergh, kena halau macam tuh je"
"..."

Antara kata-kata yang terdengar selepas keluar dari LT1. Mungkin sepatutnya SPR menutup majlis tersebut sebelum kami diarahkan keluar.

Kadang-kadang terasa juga, siapalah kami. Tak penting, mengada-ngada, blablabla. Habis madu sepah dibuang. Tapi itulah hakikat sebagai seorang SPR. Apabila kerja sudah tamat, anda tidak lagi berguna. Tapi yang penting kami telah menjalankan tugas dengan amanah tanpa sebarang gangguan daripada pihak lain. Harap-harap semua pelajar dapat menerima keputusan MPP yang baru dengan baik. Dan minta maaf atas segala masalah yang timbul semasa proses pilihan raya dijalankan.

LIMA

Banyak pengalaman yang ditimba semasa menjadi ahli Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Ia memang satu pengalaman baru dan tidak akan dilupakan. Walaupun memang terdetik untuk mencuba sekali lagi menjadi sebahagian daripada MPP, tapi pengalaman posisi yang baru adalah yang lebih baik.

Maafkan saya kalau ada silap dan salah sepanjang menjadi Presiden SPR Batch Kita untuk sesi 2009. Maafkan kami jika kerana kami mempromosikan borang MPP kepada anda, anda tidak dapat duduk senang semasa menjadi MPP kerana tugas-tugas yang dipikul. Tapi yang pasti anda telah berjaya mengharunginya dan mendapat manfaat daripada posisi tersebut untuk diaplikasikan pada masa hadapan. Insyaallah.

Terima kasih Samuel Kana Anak Lis kerana mengucapkan terima kasih kepada saya. Sangat terharu... (awwww)

Sekali lagi, jangan ambil serius











Sunday, October 03, 2010

terima kasih kawan

kadangkadang rasa aku memang tak akan dapat pergi overseas.
or maybe bukan kadangkadang, tapi selalu

but thanks to kawan, yang sentiasa berikan semangat!

‎"Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined."

Saturday, October 02, 2010

sedih seram gembira

salam (;
serious, cuti aku tak effisyen.
tapi kali nih aku belajar banyak dari masamasa yang lalu.
apa yang aku belajar ? "tak bawak balik buku banyakbanyak"
kan bagus planning. aku bawak satu buku je balik, itupun tak buat

cuti nih aku sibuk dengan extended essay chemistry
mostly budakbudak nih dah settle dah essay diorang,
before cuti lagi, even ada yang siap dalam masa satu malam je,
pergh, yang tuh memang aku jealous. aku satu malam boleh buat introduction je.

cutinih layan lagi extended essay, nampak macam takda harapan
aku takda guideline nak buat. aku serious bengong.
takpalah, mungkin aku ditakdirkan untuk berfoyafoya dirumah,
tak lama lagi nak terbang (harapan), so gunalah masa untuk family kan ? kan ?

tadi baru lepas tengok "doa ramadhan"
aku rasa cerita ulangan, tapi aku sampai nangisnangis
tapi beragakagaklah sampai nak keluar suara kan
air mata tibatiba je keluar.
belakang aku pulak parent aku, aiseh. segan ah kan. haha
so aku controlcontrol, lap dengan baju. haha

tapi serious doh,
ada ke budak kecik simpan duit rm200 untuk beli ayah untuk sehari.
takkan lah tak sayu kan, T.Y

aku sumpah rasa macam kesian.
tibatiba rasa macam tak sesuai je jadi doktor.
tengok orang mati aku pulak nangis. haha

and tadi baru tengok cerita amazing race,
entah edisi ke berapa ah. tapi ada pasangan doktor.
pergh, tak boleh belah, teamteam lain kata :
kita kena ikut doktor tuh, diorang teliti buat kerja, genius, dan ...

haha, tak bangga ke jadi doktor ? muahaha
tapi aku takdalah bangga sangat pun,
memang hasrat nak bantu, buat amal
tapi aku betulbetul nak cipta nama dekat Malaysia. Insyaallah (;

and cerita seram semalam ; HISTERIA
aku tengok sorangsorang je, rumah dua tingkat sunyi pulak
pergh, bulu roma tegang nak mampus lah kan
tapi tak dapat nak tengok partpart last
aku kena teman mak aku amek ayah aku dekat airport.
ada sapasapa ada cd HISTERIA ? bak lah

oh, aku nak teruskan extended essay (;

cuti kasukma

cuti kasukma

Saturday, September 25, 2010

penderitaan minggu pertama berakhir

alhamdulillah, minggu nih dah beres (;. kalau tak siang malam assignment.
penat sangat, tapi belambak lagi kerja. yang penting TOK presentation dh habis,
walaupun maybe kena buat semula ;(

seminggu dekat kmb aku dah banyak habiskan duit utk air nescafe,
memng taknak kayalah syarikat one now one nescafe.
aku pun boleh mati bilabila je sebab overdose.


Thursday, September 16, 2010

terlepas pandang laman web menarik dan raya bersama artis

rakanrakan, sampai hati selama nih tak bagitau ada laman web menarik. sedih, dalam saturibu rakan dalam list facebook, sorang pon tak bagitau aku pasal laman web nih. takpelah, nak mintak maaf pon tak gunaa. korang boleh belahh ah, tak payah nak mintakmintak maaf dah. (**menggila)

takpelah, aku kongsi je dengan korang. anggaplah nih duit raya aku tahun 2010 and seterusnya. amek nih http://teamaryzs.com/. dekat situ, macammacam benda haram korang boleh dapat. video haram, mahupun muzik haram. haha. sebab ini semua download punya pasal. kesian dekat orang yang buat filem dan musik tuh, tak kayalah diorang. (**patutlah tak byk artis buat open hs)

tadi baru je kris dayanti datang beraya dekat rumah aku, almaklumlah ayah aku kerja indonesia. dia jemput semua artisartis indonesia kemari. tak kesahlah kalau orang indonesia marah sama orang malaysia, kami orang malaysia semua sayang anda semua yang beragama islam mahupun bukan. peace no war! so, back to kris dayanti, dia kata raya tahun nih sangat meriah, sebab dia dapat jemputan dari ayak aku, tapi yang paling best dia habaq dekat aku, sebab dia dapat jumpa aku face to face. awwwww, segan kan ? haha. merah habis lah muka aku waktu tuh (padahal kulit gelap) selama nih dia kata baca blog aja, now face to face. and dia habaq lagi, berjuta-juta artis dekat negera seberang nak jumpa aku, nak salam-salam dengan aku, tapi aku dah cakap awal-awal, kalau nak pegang tangan, tak boleh ! dosa tau. so diorang pon berwebcam jelah tadi, lagipun tiket airasia yang murah semua dah habis.

so aku nak pesan dekat sini, lain kali book tiket awalawal, jangan sampai terlepas tiket murah, lagipun next year je aku ada dekat malaysia, another five year insyaallah di Ireland.

so after kris makanmakan, dia pujipuji mak aku punya masakan, dia kata sedap. padahal orang gaji aku yang masakkan. then dia cakap, siti nurhaliza jemput aku pergi rumah banglo dia. aku pun terkejut macam mana dia boleh kenal kekasih hati aku duludulu tuh, then dia explain yang diorang pernah berduet dulu. aku pun dalam hati, patutlah tak kenal, selama nih siti bagitahu aku semua benda, now since die kahwin dengan datuk tak cerita satu haprak pon. oh yea, dah jadi bini orang. tp takpe, dia dah invite aku pergi open house dia esok. hoho, korang jangan jealous ye. nantikan gambargambar aku dan siti (;




lets EE-ing

just start my Extended Essay, and not thinking of touching other assignment for today. bosan process data. tapi senang saja (;

kawankawan, tolong buat assignment, jangan balik nanti baru nak menggelabah. dengar cakap aku, sebab aku dah banyak kali menggelabahhh..

Tuesday, September 14, 2010

sepupu sepapat yang baru mesra

wohoy, raya tak habishabis lagi. semua membermember banting cakap, raya tahun nih paling bermakna, and aku pun nak jugaklah! yes, dis year memang sangat bermakna. aku actually memang tak berapa nak rapat dengan sepupusepapat belah ayah, banyak cobaan dah makcikpakcik aku buat, makanbesar sinisana sinisana, tapi tak rapatrapat. setakat kenal batanghidung, rambut kerinting atau tak and cacat atau tak.

but this year, totally different. kitorang jadi rapat, lagi mesra, lagi serasi, lagi meriah, awww. maybe because ada family day kot plus main futsal lawan antara family. dahlah team family aku perempuan je tiga orang. haish. mungkin dari situ lah kitorg senang bercakap, senang bertutur. cehhh, macam selama nih tak pandai bercakap je. so, tahun depan kenalah buat lagi ...



Monday, September 13, 2010

cincin daripada pakcik yang tak dikenali

salam, hari nih banyak kisah menarik. tapi aku nak sharing tentang kisah seorang pakcik tua berbaju putih. aku takut benda nih hilang dari ingatan aku, so aku tulislah dekat sini. sape nak baca, baca, kalau tak nak paksa diri untuk baca !

masa raya kedua, aku turun bawah dengan berbaju putih (baju indonesia) yang mna aku memang nampak semat semacam je **bangga nih, kembang hidung. then, aku nmpak pakcik tua yang muka familiar, tapi aku tak berapa nk kenal ada tengah makan dekat ruang makan. then aku terus menghala ke tempat tengok tv. tiba-tiba dia datang. waktu tuh datuk aku dekat tepi, and dia bagi cincin dekat aku, hulur-hulur. aku ape lagi, tolaklah pemberian dia. lagipun takut aku ada benda-benda yang tak elok dalam cincin tuh. then dia bagi lagi, dia kata hadiah, aku tolak jugak. tapi datuk aku suruh terima. so aku pun amek and tak aku pakai sebab besar nak mampus. letak dekat ibu jari kaki baru muat agaknya.

then, tiba-tiba dia salam and tunjukkan alat pengira tasbih. dia hulur dia cakap.
"Assalamualaikum, jangan lupa Allah, jangan lupa Rasulullah. Mati ada dua jer, samadah masuk syurga atau neraka"
tapi aku tak berapa nak jelas dengar apa yang dia cakap, coz gigi dia takda (pengajaran, sila jaga gigi masa muda-muda). then dia mintak aku hantar dia dekat stesen bas, and datuk aku cakap aku tak reti drive dekat sini. and dia minta ayah aku plak hantar, and datuk aku cakap dia nak pergi tempat lain. last-last dia pun balik sendiri.

lepas tuh datuk aku cerita lah dekat aku pasal pakcik nih. dia dulu-dulu masa muda geng-geng jahat. paling jahat. merogol perempuan orang, merompak, mencuri and sampaikan anak sendiri pun dia culik and mintak tebusan daripada mak mertua dia. sampai macam tuh sekali. tapi bila dia kena tangkap, polis cek, dia ada masalah mental. so dia dilepaskan macam tuh je.

then masa dia tua, dia datang kedai buku datuk aku and cakap "ini Md ke ?" datuk aku pun pelik sebab dia tak kenal orang tuh. then dia setiap tiga bulan datang rumah datuk aku, sebenarnya datuk aku nih agak pemurah sket, dia banyak tolong orang-orang lain, sampai orang macam tuh pun dia bawak balik rumah. so setiap kali dia datang rumah dia akan mintak duit, and sampai satu masa datuk aku bagi nasihat pergi kedai ... beli cincin dan jual. then rezeki pakcik tuh plak banyak, dia pun pergi menjual dan beribu-ribu duit dia dapat sampaikan ada one time die plak kene rompak dengan budak-budak jalanan. lepas tuh dia tanya datuk aku lagi, dia kata hidup dia tak bermakna sekarang nih, so datuk aku suruh dia beli jubah and kopiah. datuk aku suruh berdakwah tapi just suruh dia tegur orang and cakap :

"Assalamualaikum, jangan lupa Allah, jangan lupa Rasulullah. Mati ada dua jer, samadah masuk syurga atau neraka"
so, barulah aku tahu yang dia apa dia cakap tuh adalah ajaran datuk aku. memang sangatlah banyak pahala kalau kita ajar orang and orang guna. tapi now pakcik tuh dah bertaubat, cepat orang berubah. anak-anak dia pun dah terima dia balik sebab pakcik tuh bagi anak-anak dia basikal and macam-macam lagi dengan hasil pendapatan dia. so tengoklah, semua orang boleh berubah, daripada jahat kepada baik, daripada miskin kepada kaya. tapi kalau daripada tua ke muda tuh memang tak dapatlah ye.



Saturday, September 11, 2010

sedar diri sikit ~

aku betul-betul tak sangka yang post aku dah buatkan one of my friend yang aku selalu bertegur sapa and anggap sifu dah marah dekat aku. memang betul-betul sedih, tapi aku tahu aku salah and betul-betul salah.

tapi, ada satu dua ayat aku yang kau tak faham. (aku harap kau baca). aku tahu memang salah aku untuk cakap yang pasal christmas tuh, tapi aku ada cakap yang tak semua orang post dekat fb pasal status. so maksud aku nak cakap dekat sini is "tak semua maksud orang akan post dekat status diorang tentang maksud hari raya bagi mereka becoz terlampau bnyk defiinition raya bagi setiap individu".

tapi, takpelah. benda dah berlalu. aku kena sedar. aku mungkin kena delete kebanyakan post-post aku. thanks for ur reminder.

Friday, September 10, 2010

hari rayaaaa (;

again, post raya. aku nak minta maaf kalau ada yang betul2 terasa dengan postpost blog yg before nih, lagipun ayat aku pun bukannya serious. tapi mungkin ada yang terasa hati kan, chill la weh, kata raya (; haha.

and again, raya macam biasa. pagi rumah nenek belah ayah, petang belah mak. padahal jiran je kot (; yang best, makan roti jala cicah dengan kuzi kambing. awwwww, sedap kot. ade jugak adegan memalukan, nasib baik sorang je yang perasan. tengah-tengah cium-cium nenek aku, aku ingat tiga kali lah pipi bertembung pipi, last2 nenek aku buat dua kali je. so aku pun main gerak2 muka sorangsorang. tak ke segan ble orang lain nampak. haha.

then sembahyang jumaat tadi tak ramai pon orang, maybe because ada yang dok dengar uraura kalau raya hari jumaat tak wajib pergi sembahyang jumaat because dah dengar khutbah mse sembahyang raya.. aku pun tak sure dengan benda nih.

paling cool, after habis baca doa, aku cepat-cepat lari nak pergi beli colek. lastlast tengok selipar hilang! cis, tak ke bengang, selipar raya paling lawa aku hilang. balikbalik cerita dekat makcikmakcik, oh, diorang kate memang ramai peminat.. aku pun niat sedekahje tapi biarlah rumah dia sampai terbakar (tak baikkkk) haha. takdelah, dah hilang nak buat macam mana. harapharap si pencuri dapat balasan yang setimpal.

petang dah bosan dah, beraya dengan makcikmakcik pakcikpakcik and then tidur. sampailah bangun pukul tujuh. malam main bunga api, lawanlawan antara kampungkampung. nice scenarylah.

Thursday, September 09, 2010

Selamat Hari Raya (;

**edited. sorry

so selamat hari raya maaf zahir dan batin aku ucapkan kepada suluruh pembaca blog ini (; walaupun kita mungkin tak pernah jumpa, tapi insyaallah, satu hari kita akan berjumpa.

sebenarnya bila cakap pasal kenal-kenal dengan manusia nih, i'm one type of person yang kalau boleh semua orang aku nak kenal. cuma i have one problem, i dont know how to start and another thing is that diorang nih nak ke kenal ngan kita. haha, itulah problem nye.

so maybe thats what make me nak jadi doktor kot. kalau orang zaman sekarang, ble main facebook pon dah dikira bersosial, haprakkk.. manada macam tuh. one thing yang aku sangat suka sebenarnya bila join usrah. because memang betol-betol buat kita rapat. tapi, aku tak suka bila time aku kena tanya, coz aku tak reti nak menjawab. and harituh ada join budak-budak nih pergi makan iftar ramai-ramai dekat ukm. memang bestlah, jumpa senior-senior medic yang sangat baik, tapi sebab aku tak masuk pun lagi bidang medic, so tak boleh nak cakap apa. rasa diri nih banyak sangat kekurangan.

so apa lagi, raya nih marilah kita berkenalan antara satu sama lain sambil bermaaf-maafan sebab selama nih tak pernah nak try tanya nama, tempat tinggal dan lain-lain. pergi shopping mall macam kb mall ke, tesco ke, bagi je salam kat orang yang korang jumpa. then salam-salam. ahaha, tak ke menarik suasana macam tuh ? (aku takkan buat benda nih)

Mood XD

orang lain sibuk mood raya. aku mood homework tak datang-datang. ingat semalam nak start, tapi setakat bawak buku turun bawah je. lepas tuh tak buat apa. pergi bazaar. bukak puasa rumah nenek sebelah ayah. and then keluar pergi makan selera cik siti (kerang & colek) lepastuh pergi pasar malam, balik and tidur. takda kerja lain.

hari nih set alarm dah awal dah. bangun still pukul 10 am. lepas tuh sakit kepala. and then online. bilalah pulak nak buat kerja. ish3.

bagilllahhhhhhhh mood. aku tak nak berayaaa (ceewah) aku nak buat homework! *kalau cikgu baca nih mesti terharu.. kih3

Wednesday, September 08, 2010

skrg dekat kampung ;D

okay, aku tahu ramai yg jeles sbab aku dekat kampung. al maklum, bukan smue org ada kampung, kalau yang ada pun cakap je balik kampung, tapi beraya dekat rumah teres. haishh, kampung ke tuh ? ikut suka korang lah.

kampung aku nih plak, kampung dekat tengah-tengah bandar, but still suasana kampung okay. and kampung belah mak & ayah aku dekat dalam satu kampung je. (**konfius lah tuh) maksudnya, kawen berjiran... hahah.

aku teringin jgak nak snap gambar tunjuk dekat kawan-kawan macam mana keadaan kampung berjiran. huhuhu, bangga la pulak kan.

tak tahu lah kan in future aku kahwin dengan siapa, lepas tuh kena berebut nak balik sini sana. haha. mungkinkah ia berlaku ...

Sunday, August 22, 2010

bangunan terbakar


Just imagine you're in the 20th floor of a building and it's on fire. How will you escape?

TAK SEDAP

know i know that my weekend supposed to be at home and not in kmb. things are all the same, all those assignment still fresh in my bags. not even been touched. but, i believe berbuka in kmb is not as good as in my house, and guess what, i only berbuka with kurma, and kuih pelita. tak sedap gila tau tak foood dekat ds! menyesal

Saturday, August 21, 2010

Tawakkal !

Salam guys, i'd just sat for my ielts. I need to get band 6.5, and now i'm not sure whether i'm able to achieve it or not. Now, i feel grateful as i'd been placed in IUMC and not UK. Just imagine, UK need band 7.0 and how am I going to reach it ?

Yesterday, i'm did my speaking test. After the test, i felt depressed untill the end of the class. I was thinking to ask permission from my math teacher to leave the class and rest, but i'm not doing it. After Jumaat prayer's, I started doing exercises on reading and listening untill the end, I thought i'm good already, but nope, i'm not.

I didn't do well in my listening test. I can't even get what's happening in the audio. I ask my friends, they said they can hear well and only one or two missed, but me ? more than twenty I think.

Now, I can't do anything, except to express my sadness ;(. Tawakkal je lah

Sunday, August 15, 2010

teruk sangat ke aku nih ?

hari khamis, aku tengah berusaha utk dptkan power of nap
then rumate ak balik bilik, dia ckp placement dah kluar.

"kaw dapat IUMC"

aku terus terjaga & jadi energetic gila babeng
keluar and pergi tengok result sebab tak percaaya

Senarai UK
35 org semuanya, and I'm not in the list

IUMC
77 org, and I'm in

ahhh, aku mula tak percaya, coz aku tak dpt apa yg aku pilih.
lamaa aku amek mse utk terima hakikat..
last2 ak terima gak, coz ad hikmah..
and one of the hikmah : IELTS pekse minggu depan & aku tak ready lg. haha

okay, so citer die camth ah.
ak just managed dpt my second choice, Ireland
so I need to struggle more bcoz ramai sgt senior yg tak lepas msk IUMC bcoz result IB

tapi aku tertanya-tanya,
kenapalah ak tak terlist dlm UK.
teruk sangat ke aku ? finally ak thu, yg jd mslh is my predicted gred.

budak2 lain yg dpt UK ad je dpt less than point ak, even 5 point lesser..
tak boleh belah..

Wednesday, July 14, 2010

no more for you ;(

just now teacher announce,
those who will be doing National Chemistry ... 2010

Eva*, Avin*,Ke*,Afia* & Hair*

only

and, i'm no more in the list!

ahh, sedihnya. teacher mesti nampak yg aku makin lembap,
memang pun aku makin lembap...

aku paling sedih, bila orang tanya aku,
tapi aku tak dapat nak jawab,
bukan malas nak jawab or nak tolong,
tapi aku dah tak faham!

ini balasan orang yang malas,
or mungkin aku sangat pentingkan holiday
dan kerja-kerja lain

Tuesday, July 13, 2010

Tak bayar jangan baca XD

Heheyyy! Lama gila tak berblogging. zaman-zaman kejatuhan, sampai broadband pun tak berbayar. nih maxis punya pasal lah, nak block bagila tau awal2 skit, takde la sampai terus sekat.

so basically, banyak jugak benda dah aku lalui sejak tak berblogging.
firstly aku dah pilih untuk pergi ke UK for my first choice and Ireland untuk second choice.
I'm not sure whether this is the right decision, tapi segalanya terletak pada usaha dan ketetapan tuhan.

tadi baru je lepas mock interview and i had a great moment with the interviewer.
budak-budak lain jeles dekat ak sebab ak dapat kad daripada dia,
and aku sumpah suka dengan interviewer nih.
tak sangka interview nih memang sangat best !

Sunday, June 27, 2010

raja menipu ;D


"ahh, kaw memang penipu besar"

tak pasal-pasal aku kena chop muka penipu. nih semua sebab holiday punya pasal.
kali nih kali kedua aku menipu, untuk enjoyy. tapi bukan enjoyy menipu.

minggu lepas seminggu aku jalan-jalan dekat Indonesia.
sangatlah mantopp trip kali nih.
semua benda aku nak, ayah ak bagi. especially baju & jeans dekat bandung.
and heran jugak, baik benor ayah aku berbelanja.
or maybe because nih first time ak pergi tempat ayah ak kerja tatkala
adik beradik aku yang lain dah pergi dua tiga kali.

tapi takpaaa, aku sangat enjoyy.
tempat paling cool dekat sana --- > Dufan (Dunia Fantasi)
ala-ala Genting Highland & Sunway Lagoon.
tp Dufan tempat paling best, rides dia cool gila.
memang dia bagi baik punya, kasi main sampai puas,
kalau dekat Malaysia jangan harapp.




Tuesday, June 15, 2010

kelab blogger

ahhhhhhhh. tak faham.
kenapa lah ada peraturan nak berblogging
>.<

Sunday, June 13, 2010

hari-hari menakutkan

salam ;(
aku risau dah nih,
nak balik kmb dengan tangan kosong
buah tangan yang cikgu bagi semua aku tak sentuh
nanti balik kmb mesti stress !

bila aku tengok facebook,
ramai jugak yg siap buah tangan,
bila aku message classmate,
diorg kate tak sentuh..
betul atau tak pernyataan diorang tuh,
semuanya aku akan tahu esk,
and macam mana kalau aku sorg je tak buat ?

ahh, aku yang cari pasal.

lepas tuh result pun minggu nih jugak,
aku risau benor kalau tak dapat 36 ;(
Ya Allah, aku dah berusaha..

harap-harap sangat dapat >36
aku taknak lah drop dari sem lepas..
aku nak jugak placement yang best2 !

tapi, nampak gayanya harapan makin tipis
chemistry aku pun dah hilang 1 point,
semua sebab salah aku sendiri ! tapi aku redha
aku bersyukur dengan point yang aku dpt,
sebab aku ingat lg rendah..

alhamdulillah bio aku maintain, and aku harap math aku naik
econz aku maintain, english pun naik.
bm walaupun cincai-cincai, mintaklah cikgu bagi 6 at least !

untuk kawan2. all da best
doakan aku sekali ;)
selamat kembali ke dunia anda, kmb

Thursday, June 10, 2010

hospital attachment terbaik

salam =)

aku dah bosan dekat rumah, kerja tak buat, movie memanjang.
rasa nak balik kmb cepat-cepat, tapi tak nak cikgu mintak kerja cepat-cepat.
tapi nasib baik cuti nih banyak sangat pengalaman best.

hari isnin dan selasa, aku pergi satu hospital.
tak nak bagitau hospital apa, sebab nanti semua berebut nak pergi sana.
*kedekut gila babi

tapi tak pe, korang baca je, tak yah pergi.
aku buat dekat hospital private. mula2 kawan aku nak 5 hari,
tp aku ckp takyah... kang dia surh jadi cleaner je..
so buatlah 2 hari je.
bila sampai sana, kitorang memang disambut dengan sgt mesra.
mesra gila, walaupun aku selalu datang lambat ! (ktm punya psal)

first day, pergi bahagian medical check up.
yang nih bosan, sebab kena berdiri and tengok doktor check patient.
ah, aku tak suka... sebab kena berdiri.
cuba bagi duduk, barulah enjoy observe.
doktor tuh pun satu hal, tanya sepatah, sepatah pulak dia jawab.
tanya lima patah, sepatah jugak dia jawab. ish3.

famous question dari doktor tuh dekat patient die

"jari tangan dengan kaki cukup tak ?"

dan dia pantang jumpa orang gemuk

"nih exercise berapa kali ? "

"seminggu sekali" patient jawab

"dah tuh, makan berapa kali sehari ?"

pergh, aku tergelak-gelak dengar soalan dia.

tapi nice jugak, at least dia bagi kesedaran dekat budak2 muda yang gemok.
dia explain lah pasal penyakit-penyakit kronik
yang bakal mendampingi orang gemuk yang tak sihat.

so then aku pergi bilik apa entah, tp ada alat untuk jantung.
stress test dengan apa entah.

and benda nih skali guna beribu-ribu habis.
memang gila kentang ah.

after lunch aku pergi CV Lab (cardiac vascular lab)
lab nih untuk doktor diagnose samada psakit ada blockage ke tak dalam jantung
nih memang sangat cool, sebab tengok sendiri macam mana jantung tru tv
and kitorg masuk dlm CV lab join doktor diagnose.

first patient, buat test.. tp normal. maksudnya takda blockage.
so free-free dia kena charge rm7000. ah gila.
kesian makcik tuh.. ish3.

second patient, memang tak normal.
mula2 diagnose, and ada nampak blockage. so doktor nak try buat,
but patient punya heart beat tak stable. berapa kali tak doktor guna defribrilator tuk stabilkan,
tp tak jadi. dah ah patient tuh gemok gila...
so alas esoknya baru doktor buat, n alhamdulillah pesakit tuh dah okay.

mse seconnd day, aku lambat sekali lg.
sepatutnya ak join dgn shakir. tp sbab shakir pn dah habis
so shakir berpeluang tgk doktor msukkan sumthing dekat anal.

tp aku takdelah sgt tak bernasib baik,
sebab ak dpt msuk Operation Theatre.
so tukarlah baju yang biasa orng pakai dlm dewan bedah.. cool ;)

then harituh je dpt tgk about 12 OT.
lima doktor pakar kot jumpa, nice gila.

operation yg plg best is mse nak buang batu karang
doktor main tebuk2 dekat perut. 3 lobang.
satu untuk masukkan kamera, dua untuk nak main2 alatan dekat dlm badan.

yang bestya, dapat tgk real punya organ dkt tv skrin berwarna. haha
doktor siap main angkat2 liver lg nak tunjuk ktorg stomach, small intestine and large intestine.
doktor tuh memang cool.
nihla experience yg plg best...


Monday, May 31, 2010

Jambori PRS KPM & KM

Salam ;) sy baru balik dari Botanical Garden, Ayer Keroh-Melaka. sy ada "camping trip" untuk Pembimbing Rakan Sebaya Kolej Professional MARA & Kolej MARA. Actually, at first sy tak beriya pun nak pergi sana, sebab sy rasa tersisih (jujur gila) dan sy tak rasa its a good situation bila bergaul dengan budak2 kpm. tapi tak, semua nih tak betul.

sy rasa sangat selesa bersama Interactive Peers. seriusly, dulu tak macam nih, I don't think that i'm being accepted, especially dr kalangan budak lelaki (okay, ini jujur dan mungkin perasaan aku je). But after the camp trip, its totally differents, and aku rasa doa aku dah termakbul, alhamdulillah ;). kalau dulu, jangan harap ak nak bercakap dengan certain2 people, tp now, aku boleh berbual and even bergurau, and maybe berkat kepala botak aku sampai aku jadi sami (gelaran) dekat surau sana. kui3. thanks to IP, aku tak pernah diberi peluang macam nih. so, aku rasa konflik2 dulu semua dah selesai, alhamdulillah. mungkin konflik dalaman aku sorang je.

sy juga sangat selesa dengan budak2 KPM. walaupun ada yg lagi tua, umur 20, 19 and yg muda umur 18, kitorang sangatlah rapat. senangje mesra ;D and this situation buatkan aku sangat2 rindukan diorg sekarang !

hari pertaama, sampai2 je dekat campsite, aku nampak junior dari mrsm terendak. then another junior from mrsm tun ghafar baba. tak sangka, kitorg boleh berada dlm satu program. then, petang tuh ada briefing sikit2 and ice-breaking. ktorg tertipu dengan cara pembahagian kumpulan, at last aku tercampak ke group yg takde budak laki dari banting, and i don't know how to start the conversation. tp aku start jugak ahh, walaupun tgk org depan ngan belakang aku muka seram2. aku sempat message mmber banting sbelah lg. kui3. tp actually diorg sme okay je. then, lepas tuh, ak terpilih untuk jd biro kerohanian (tak boleh belah) sebab tuh je yang tinggal. after that, ada aktiviti buat bendera, then solat asar berjemaah. malam tuh ada ceramah dr Us. Sulaiman, and best, tp syaitan lebih banyak keliling aku, so ak tertidur.. kui3. lepas tuh ada LDK 1. the main topic is to introduce what is actually PRS and kaunselor and penceramah tuh asyik gunakan Shahir AF8 as an example.

malam tuh jugak, ada night walk. agak best sebab dalam hujan and sangat gelap. at one time, kitorg dilepaskan dlm group and tak ada lampu langsung. so memang sangat gelap. kitorg diberikan satu lilin je, and we were the first team dilepaskan. so kitorang jalan slow2, tak nak bagi lilin mati, and tuhje la cahaya kitorg malam tuh.. jalan punya jalan, tiba-tiba hujan.. makin mencabar and gelap gila, dengan air hujan dah tutup spek mata aku... alas kitorg sampai jugak, tp tengok2 group2 lain semua dah sampai.. nampak sangat diorg gne shortcut. tp mmg sangat cool malam tuh, coz kne jaga lilin lagi and berkenalan antara satu sama lain dalam gelap. so cool.

hari kedua pun ada mcm2 aktiviti, ada explore race and rempuh halangan. rempuh halangan nih kitorg masuk paya, busuk nak mampos.. tp nasib baik lepas tuh hujan...

overall kem ip sangatlah cun !

Friday, May 28, 2010

bila berduit XD

money is everything.

dulu, jadi fakir miskin. alhamdulillah, rezeki makin bertambah.
bolehlah buat pergi jalan Youth Carnival hari nih ;)
esok pulak ada kem IP dekat Botanical Garden Melaka.
semuanya nak duit.

semalam dah resah gelisah dah,
bila ayah balik, tp hilang diari. ingatkan dah takkan dpt duit,
tp alhamdulillah, diari dah jumpa, duit pun ada. kui3

duit, duit. memang nak benda kena ad duit (*tak semua)
takde duit, duduklah kaw sorg2. tak ke mana.
tp kadang2 pelik gak, camne ah budak2 nih boleh enjoy gilaaa
duit diorg slalu masuk kaaa ?
kaya betul.


Thursday, May 27, 2010

Goh Tong's Trip Sket


Salam readers, okay ? mestilah kan, dah baca blog aku mesti okay punye.
semalam aku and empat member len pergi melawat Goh Tong.
Dia okay, sihat dalam kubur dia.

tapi kami orang tak puas hati banyak ahh,
semua rides die dah lembap dan tak bermaya.
aku rasa nih semua sebab bini dia tak buat kerja ahh,
sejak Goh Tong meninggal tinggalkan nama,
semua roller coaster dia dah lembap. nak jimat duit ke hape ? satu persoalan
bukan setakat lembap, rumah hantu pun dah takde hantu, dah jadi mcm rumah tanpa bekalan elektrik tnb plak, or mayb die nak suruh rasa macam mne hidup tanpa tnb.
sengal ayam betul

waktu pergi sne semalam, gua memang dikelelilingi oleh Sammy Velue dari India. cun2 siot.
mane taknya, set2 hindustan. kasta tinggi. haha. tapi diorg nh semuanya tak reti nak beratur. main masuk je. pekerja2 tuh plak sengal, marah2 tourist guna bahasa kasar.
memalukan aku je X(

overall, aku suka ah pergi sne, tp hopefully thats gonna be my last visit sampailah aku dah berkerjaaya. dah bosan kot. kali keempat dlm 3 tahun. aku nak main terbang2 pulak nanti. tp duit kena penuh ah plak an.

tp yg tk bole blah, semalam aku miskin gle, budak2 nih plak jenis yg makan je kerja.
sampai genting skyway nak makan.
ak mula2 nak jimat, mintak ah mee goreng rm4.
entah mcm mne, ak mintak ayam add-on dia charge ak rm11.
ak punye plak plg mahal. memang miskin tak sedar diri.
then, lunch pn diorg nk msuk dlm aktiviti kt sne, aku sorg je makan roti. sedih gle
dinner pn sme mse dkt kl sentral. tp kali nih ak mmg save money ah.
aku buknnye takde duit, tp tk sangke ah plak perut sorg2 besar mcm tuh.
b4 dis pergi stakat makan roti gardenia skali je.


papepon, terbaik ah jalan ngan dorang. tak pernah kenal pn, tp dis is where the bond is made.

Monday, May 24, 2010

senior yang baik ;) - Arina

Salam,
Arina mengaku aku baik. lepas nih aku akan datang melamar dia.

So wahai junior2, kami semua baik. anda tak perlu cuak dengan IB. sebab IB cool. pernah satu masa dulu aku gelar IB Babi. tapi tak lagi. hidup dekat IB interesting, boleh join macam-macam and kalau kelab yang korang join tuh aktif dan best, konfem enjoy !

Nak kasi contoh ? kelab Interactive Peers , Malaysian Performing Arts Club and macam-macam lagi. Tapi tak senang taw nak join kelab-kelab nih, ada interview. orang-orang cool je boleh masuk ;D.

and lagi yang best pasal IB is mathematic dia. dulu masa Semester satu ktorang (senior yang baik hati) kena ambil Math HL, tapi now Math SL. Serious gua cakap lu, senang giler (as compared to HL). So konfem lah korang tak stress.

nak tau lagi ? nantikan dari senior yang baik hati. *thanks Arina bagi aku title

update skett

kelab-kelab mnarik lain : Cambodian Project, Fish4Life X)

serius, bilik dia kat sne ketat skit (kecik) tapi okay ah untuk hidup.

Sunday, May 23, 2010

skinhead & babi

majulah skinhead untuk negara!

"apsal mau potong ini macam ?"

eh mamat nih, aku punya pasal lah, busy body pulak.

"saya cuti lah bro, tak pernah buat botak"

"hah ?" dia ulang dalam 3-4 kali sebab tak faham dengan jawapan aku.

maybe nih punca kita slalu cakap dia tak paham bahasa. fullstop. conclusion, sekarang aku dah botak licin. rambut aku permintaan sangat tinggi, harga pun berpatutan. nih semua sebab harga saham Sime Darby jatuh, and semua orang mula bertukar fikiran and beli saham rambut aku. ceewah, bangga lah pulak!

cerita tentang babi.

"bang mintak ice-blended mocha satu"

"ok, ini jelly mau letak ?"

"cop, halal ke tuh ? "

"halal-halal2"

"okay2, letak"

ergh, boleh tanya nak letak ke tak nakk, dah aku beli rm4.50 mesti la nak set dengan jelly tuh, nak untung free plak. fullstop.

(actually, kedai nih tauke cina ah. sebab dia tanya pelik sket, mcm jelly tuh tak halal plak.)

juara dan isteriku

salam readers,
saya nak buat pengakuan sikit. hari nih first time tengok Final Akademi Fantasia. Yes, persembahan ada yang menarik, dan ada yang kureng. macam biasa, aku tak pernah suka budak-budak AF. tak semua berkualiti.

tapi, tadi bila dia umumkan juara, si Shahir menangis. woo, tak macho la brader. Haish. Aku actually waktu tuh tengah feeling jugak, macam manalah kalau aku dapat 37 point for my sem II result (berangan) , sah2 happy gila! bersyukur tak terhingga. and apalah perasaan aku if aku dapat pergi Ireland, gila kentang kan ? so maybe tuh yang si Shahir rasa kot. berbaloi lah dia nangis, dapat kereta, pergi amerika, pergi disneyland & macam-macam.

tapi tengok juga kisah sedih dia, aku dengar siap kena tendang UIA lagi. kesian kan? overal ak minat si daus lagi, sebab lucu & menarik. ok fullstop. so itulah kisah si juara.

pasal isteri lain pulak. just now aku pergi pasar moden. dah tak main lah pasar busuk-busuk nih, sekarang ada pasar dalam kedai. AgroBazaar. so, aku tercari-cari buah mangga yang masam. aku mengidam dowh, dah lama stop makan sebab takut hilang ingatan masa exam.

then aku pergilah tanya sister yang jaga kedai tuh.

"nih mangga masam ke kak ?"

lah, tak baca ke bang, tuh bukan mangga tuh buah ***** (tak tahu). malulah aku. so aku tnya balik dekat mana buah mangga yang masam.

"tuh, dekat belah sana, ada banyak jenis. abang beli untuk orang rumah ke?"

pergh, aku tak reti dah nak balas apa. ada ke patut panggil aku abang, and cakap beli mangga untuk orang rumah.manalah aku kawin lagi oii.

then pandai2 lah aku kelentong. malu ah nak cakap yang ak yang mengidam kan mangga, biasanya orang perut boncit je yang makan mangga masam. so dari awal sampai akhir dok panggil aku abang, aku nih punyelah heran, muka muda macam nih die ckap dah kahwen,

so kawan2, bagi mengelakkan orang lain selalu salah faham, marilah kita cepat2 kahwin! so takdela mudah terasa nanti.

Saturday, May 22, 2010

fakir miskin ke Genting

"ayah, fariz nak keluar hari rabu", tanpa memberitahu hala tuju.

"nih sorg lagi anak orang kaya, duit ada tak ?"

"ada-ada, dlm bank about rm130"

"okay, jangan nak mintak duit sebelum 28 May, sekarang semua tengah miskin"

so, petanda dia ada. aku akan jadi orang miskin dekat genting nanti. ;(

Friday, May 21, 2010

kesian dapat IB

"HAHA. padan muka, padan muka dapat!"

senior-senior ( *ops, bakal senior) dah plan banyak benda nk gelakkan budak-budak yang dapat IB, especially those yang dapat kolej mara banting. teruk sangat ke ? lu tengok la sendiri. fullstop.

tak. sebenarnya tak teruk. life dekat IB sama je macam dekat MRSM (*sorry, i budak maktab okey). Assignment, assignment & assignment. cuma dulu kitorg ade math HIGHER LEVEL. but now, dah ada pilihan, standard or higherlevel. so, aku tak rasa IB tuh sesusah dulu. so, aku rasa budak-budak yang bakal masuk nih pun takkan rasa terbeban sangat.

cuma, biasalah ada EE, TOK & CAS. tiga penyakit nih. yang lain takda masalah. so, siapa-siapa yang dah dapat kmb tuh, korang patut gembira. kita dapat pergi UK/IRELAND/CZECH/AUSTRALIA/NEW ZEALAND. orang lain tak, diorang tak banyak pilihan.

so, congratez yang dapat.

Thursday, May 20, 2010

sakit bersalin

"sikit lagi, sabar puan, sabar, dah nak keluar dah baby tuh"

Agak-agak macam nih ke rasa orang nak bersalin ? erm, tak boleh nak rasa, sebab aku nih lelaki. tapi now aku dok imagine bini aku, al maklum, tak sabar nak habis paper biology esok. haha. sikit lagi, baca buku, sikit lagi ;)

placement

salam,

minggu nih tengah exam. banyak benda yang nak kena buat. and dah banyak pulak perasaan yang timbul.

cuak bila sebelum exam
depressed bila buat careless mistake
happy terkenangkan tinggal beberapa paper je lagi yang tinggal

now, tengah cuak gila. esok econz. lusa bio. dua lagi. dua-dua subjek membaca. semalam chemistry dah terkantoi. tp alhamdullillah, result memuaskan. tp, rasa sedih, sebab diri sendiri mungkin antara yang terendah. ;(

Tuesday, May 11, 2010

blog

salam satu blog.
bukan dua, mahupun tiga. satu.

apa motif anda tulis blog,
apa motif anda baca blog,
apa motif anda baca dan tulis, atau tulis dan baca ?

jawab sendiri,
saya ada alasan sendiri,
dan mungkin alasan kita sama.

blog saya untuk saya, dan mereka yg teringin nak baca,
mereka yang stylo2, dan open-minded, dan mmg stylo.
tahniah kepada reader. anda reader bertuah.

mungkin blog ini tak berinfo, tak berilmiah,
tp kadang2 mungkin apa yg sy alami, sama mcm apa yg anda alami,
or bakal alami.

okay, ape my point actually ?
camnelah. memangdangkn mungkin kita dulu
or sekarang, satu kolej, satu sekolah, satu pusat tuisyen
or satu agama, satu negara, satu negeri,
tp kalau boleh apa yang ada dlm blog, biarkan terus di dalam blog.

bagi sya, kurang sedap, or kurang reaksi
bila org ckp pasal ap yang ad dlm blog kta.
nak ckp, tak puas hati, or nak minta maaf ke apa,
kita layan dekat sini.

main komen-komen dekat sini.
itu lagi bagus. okay ? deal!

angan-angan

hai, sihat ?
korang dah tengok cermin hari nih ? kalau belum baik pergi tgk skrg.
serius, cepat. baik pergi sekarang. dah, dah, jangan baca, pergi tengok cermin.
ceh, pemalas!

haaaaaaaaaaaa, sebenarnya hri nih gila sikit.
berangan nak habiskan biology, tp mata nih tak tahan.
dats y i layan blog skrg nih, at least tak terus tidur.

moga2 saya dipermudahkn urusan. ;)
penat, penat, ...

Sunday, May 09, 2010

My name is Fariz. I'm not a terrorist !

assalamualaikum dan salam sejahtera,
salam satu blogger. salam satu malaysia (lame)

Pertama sekali ingin saya nyatakan disini terima kasih
tak terhingga kerana masih sudi baca blog saya.
saya terhingin jumpa semua orang yang setia baca blog saya.
orang cool dan stylo saja yang baca betul tak?.
orang hot tidak, kerana mereka sibuk melepak ,
hey, jangan selalu-selalu, nanti kena tembak.

(ayat copy & paste)

minggu nih saya balik rumah,
saya rasa tinggal di hostel pn sama saja,
tak tahu nak buat apa,walaupun belambak benda nak kna buat.

tapi takpa, family first (ceh alasan)
lagipun hari nih hari ibu,
kan elok duduk rumah diam2 dengan ibu.tak begitu ?
sejak bila plak i ada ibu ? i ada ummi saja.

harinih saya duduk dirumah, dari pagi sampai petang.komputer depan mata, bosan.
buku2, nota2 masih tersimpan dlm beg. nice ?
benda common bila ada dekat rumah. so terima je lah.

saya beli hadiah istimewa untuk ibu. cokelat berharga rm**.**
tak mahal, tapi sy kurang mampu untk membeli guna duit sendiri.
so semalam alang2 pergi tesco dgn whole fmly, sy kutip cokelat
n alang2 ayah sy bayar, bayar kan terus cokelat tuh.

so jadilah hadiah hari ibu dari saya menggunkn duit org lain, tak nice ke gitu ?
then, ble bagi dekat ummi, terus suruh bukak.. suruh dia taste, padahl kte nak makan sekali.
(haha)

teruk2. tp takpa, kukuhkan hbgn org kte.

Saturday, May 08, 2010

Outing bersama ;)

secara serius, ini kali pertama gua outing for this semester. selama nih plg okay pun just balik rumah coz rumah sangatlah tak berapa nak jauh ;) tp semalam gua telah outing, bersama-sama rakan dan teman yang tak lama lagi akan menjadi kenangan. gua akan tercampak ke kelas lain, sangat lain dari yang lain. gua akan pergi ke kelas M09C ;( kawan-kawan kelas gua yang lain semua tercampak sekali di m09a or m09b.

jadi semalam mmg seronok. dua ronok. ronok-ronok. ronok-ronok-ronok. kami berjalan ke banting sehinggalah waktu maghrib. susah senang kami harungi, padahal tak susah mana. peristiwa yang gua tak boleh lupa adalah peristiwa makan di restoran mamak. waiter mamak datang dekat gua dan minta order, entah mcm mana mulut gua sangatlah friendly, gua tanya macam-macam : ingat ke order nih ? sedap tak mee goreng mamak ? dan seriusly, mee goreng mamak dia memang sedap! walaupun tengok cara dia masak sangatlah menggelikan, peluh di sana sini, tapi kedai makan tak lari daripada masalah nih, mana-mana pun sama je even dekat kolej mara banting food court, cuma sama ada kita tengok secara live atau siaran tertunda atau tidak sahaja. jadi semalam gua memang menghadap tukang masak, siaran live. itu yang menggelikan hati. sampaikan satu nenek yang sedang berdating dengan datuk pun tertawa melihat expressi muka gua atas reaksi mamak yang masak tuh ;)

tapi, gua serius takut masa makan. mamak tuh buat muka stress dan tak puas hati, dengan makanan untuk budak perempuan pun tak sampai2, akhirnya dak pompuan tak makan. tp mamak tuh memang terussssssss buat muka stress, serius gua rasa cuak. kalaulah ayah gua ada, dah lama dah mamak tuh kena tengking. ;)

then masa tengah tunggu dak perempuan dari sembahyang maghrib, kami kena tazkirah dengan seorang pakcik yang baik hati. sungguh senang dia nak mendekati kami, gua rasa sangat suka sebab approach dia, yakin, dan sporting. kadang2 gua sangatlah mahukan benda nih ada dalam diri gua. banyak yang kami dapat dari dia, antaranya jangan keluar bersama-sama perempuan. hehe.

Friday, May 07, 2010

gua semua betul, orang lain salah

"gua semua betul, lu orang semua salah!"

kadang-kadang bila orang cakap macam nih, gua asyik terasa pada diri gua. betul, gua selalu anggap diri gua betul, orang lain bermasalah. gua tak lari dari mengkritik di belakang tabir dan gua tau, gua perlu berubah.

apa yang gua harapkn, dari seorang rakan, sahabat, adalah teguran sedirect yang mungkin. gua nih jenis yang tak senang nak perasan kesalahan diri sendiri. even ditegur secara general lagilah tak terasa. sebab apa ? sebab gua rasa gua selalu betul. jadi, tolonglah, tegurlah secara direct kepada gua, sesungguhnya gua terima dengan hati yang terbuka dan itulah yang gua nak. kawan yang boleh menegur, bukan asyik memuji. tapi nak puji boleh jugak, cuma janganlah disimpan segala kelemahan-kelemahan yang gua tonjolkan.

kenapa tiba-tiba cakap pasal benda nih ? actually semalam gua dan classmate ada buat sharing session. this is my first time buat sharing session dekat kmb. previously gua handle activity, so tak dapat nak join. kalau before-before this, sekolah lama gua kerap kali buat. jadi gua memahami perasaan classmate gua. tapi dekat sini, selagi tak pernah gua join, selagi tuhlah gua akan terus berpandangan buruk terhadap orang lain. so semalam gua dah faham, mengerti, perasaan setiap orang. semua orang ada sebab kenapa dia berbuat demikian. kita berbeza family background, kita tak sama, itu yang membuatkan diri kita lain-lain dan tak ada apa yang perlu dikritik, dikomen di belakang tabir.

so sekarang gua insaf. gua tahu hubungan gua dengan budak-budak dalam kelas tak seberapa. mungkin kerana gua suka hidup bersendiri. selama gua hidup, hanya dua tiga orang saja kawan yang benar-benar kawan bagi gua. tapi, insyaallah gua cuba untuk perbaiki diri gua. berkawan, bermesra dan mengharapkan tindak balas yang baik dari mereka. kadang-kadang gua rasa, gua kurang diterima, mungkin kerana perwatakan gua. gua tak seberapa, kurang, dan penuh dengan kekurangan. tapi itulah gua, yang kadang-kadang membuatkan diri gua kurang untuk mendampingi dengan orang lain. low confident. berubah. inilah masanya. ;)



Thursday, May 06, 2010

Ireland mari ;)

pagi tadi, gua tak stress sangat. gua dapat result math. kurang memberangsangkan, tapi gua lihat kiri kanan, result gua better lah if compared dgn org lain. gua dapat 20/50. terukkan ? itulah, sape suruh amek higher level. orang lain dpt lg rendah, tp diorg tak struggle sgt : ini apa yg diorg ckp. gua struggle, even if org kte gua tak struggle, tp gua rasa seminggu gua peruntukkan utk math, tp result masih mcm itu. ;( gua tak kisah, ini mungkin petunjuk. tp mungkin gua saje yg ckp petunjuk, gua banyak dgr cerita, nasihat. dia kata, petunjuk nih suruh gua usaha lebih, supaya tk rasa megah dengan result yg gempak (kalau okay). tp gua yakin ini petunjuk untuk tukar kepada math standard level. setelah setiap masa gua dapat rendah, tiada yang patut melainkan yang perlu, yang perlu melainkan yang patut, iaitu gua perlu tukar.

jadi petang tadi kami berdiskusi. afiqah, nadia, arina, azuan dan gua. terharu dengan kata-kata semangat dari mereka. tak sangka, mereka bukan mereka. mereka sangat baik. tiba-tiba rasa diri gua macam dalam perlindungan. thanks mereka ;) diskusi petang tadi sangat hebat, rasa tenang dan menggembirakan. malah merapatkan hubungan kami.

tapi, decision tetap di tangan gua. insyaallah, if takda halangan gua akan terus berpatah balik. moga-moga ambil standard level lebih memberi keuntungan.

tetapi persoalaannya, adakah permintaan gua akan terus ditunaikan ? IB Coordinator bukan sembarangan orang. mulutnya, bukan berniat, tapi satu fakta yang perlu diketahui umum. semua terserah. gua harap harapan gua tercapai.

persoalan seterusnya, mungkinkah gua akan dicampak ke kelas lain selain M09A/MO9B ? yes, probability yang sangat besar. kelas sl dah penuh, mungkin benar akan tercampak ke mana-mana. mungkinkah orang lain dapat menerima kehadiran gua ? gua sendiri tak yakin. tapi ini selanjutnya, yang penting sekarang sem II. placement.

tadi sebelum gua decide untuk tukar haluan, gua hubungi dua orang utama, cousin dan ayah. gua contact cousin dari Ireland, dia direct call dari sana dan menceriakan hati serta menambahkan keyakinan. Ayah gua pula sentiasa bagi dorongan dan berserah kepada keputusan gua. so gua rasa ini keputusan yang tepat. gua yakin dan percaya, gua boleh ;)

Saturday, April 24, 2010

one thing settle, more to come ;) IB

This is IB Programme. Dah memang tak boleh lari daripada benda-benda yang membukit. Or mungkin sebab tuh Kolej Mara Banting terletak dekat Bukit Changgang. Ada maksuk disebaliknya. But its okay, seems everyone have a constant time taken, and still there are people can handle this thing, why not me ?. Tiga minggu yang sesak dah pun berlalu. And aku tak give up walaupun pernah. Kawan help me alot. Dengan kawan jugaklah aku bertengkar, tak sangka. Dulu dia banyak tolong, sekarang aku lawan. Tapi ini masalah emosi, tak dapat nak kawal.

Finally, semua programme pasal MPAC or MC dah settle. And aku sangat bersyukur dapat menimba banyak pengalaman as a leader and working with a perfect girl on stage. I will never regret on what i'd join. Even though i'm taking a more challenging path, i think thats is what i wanted. And Alhamdulillah, I manage to do my chemistry and economics test, even though no time to study.

Lady D, thanks for ur comment ;)


Friday, April 16, 2010

Something different

MPAC - Malaysian Performing Arts Club. This thing had driven me crazy. I know its all because of my weaknesses : not a good director, cannot decide something, cannot speak out! But, it really made me lost confidence at all.

Yesterday, and the day before we did a rehearsal on Teacher's Day Sketch. On the first time we presented it to the advisor 1, she was like saying we need to improve more on body language and facial expression. And this was just okay for me, because I do agreed with what she had said. But, the day after it was totally different. She criticized a lot, and its really not the same as what she had said before. At that moment, I had nothing to said, I'm stucked, my tongue was freeze. Thanks to some of the members, who really help a lot, by saying something. But then, there're few, or maybe one person only, who did said that he/she didn't even understand what the storyline and the message was all about. And that time, I'm totally frustrated. He/she didn't even came for practice but still brave enough to said something like that. But, I can only hear what the comments from the members. In some extent, it does help us, but then it put me in a difficulties zone.

And just know, another advisors came to see our progression after a few discussion to imrpoved our sketch. At first we're figure out new things and I think we did get into the conclusion. But then, we were intended to show what we had done before after 10 time practising. And the results was so different. This time, the advisor was so different. She said our performance was just so nice because its funny. And it made me up-down again as now I got two differents point of view from our adivsors. Till one time, I gave up. But there're few really nice to me. They tried to motivated me. And I really happy with that eventhouh still not into thee confidence level yet. But hopefully, what were planned will be just so great enough for the teachers and the students.

That what makes it so different. a new life for me ;)

Saturday, April 10, 2010

its pain ;(

i never thought it will turn out like this. (speaking sikit). mula2 ingat nak suruh doktor main tampl-tampal je, tapi dia buat gigi aku lg berlobang. and at one point tuh, sakit gila. bukan aku kena penyakit gila, tapi sakit. tp fine lah, aku ckp kt doktor, sakit. die pun suruh rilek. then die pon mainlah tampal2. lepas dah siap, amek ubat. die kasi ubat tahan sakit (paracetamol). then bayar rm50-mahal gila, dh lme tak pergi klinik gigi. tp aku dok fikir, apsal lak die kasik ubat tahan sakit, coz tak sakit dah... tp ble keluar je dari klinik tuh, sakit tiba2 datang! pergh, tak tahan doh. rasa macam baiki gigi tapi jadi lagi teruk. sampai sekarang still rasa sakit. sabar je la.

btw, nak cerita skit, eventhough dah 10 tahun lebih tak pergi klinik tuh, dr veejay still kenal aku ;) sweet kan ? haha. memanglah pelanggan setia.

Friday, April 09, 2010

after ip farewell party.

i'm happy today! having fun with the i.p. no more conflict with myself (hopefully). yes, i did a work just now, thats only after i ask if they need a help. and yeah, if im not there tht time, i dont think the pinky stylo letter. i'll upload it later keyh. but then, i can't make the party till the end, my dad came early to take me home. hoho. my family missed me a lot (padahal aku yg nak balik ;)

seminggu bercuti ;)

salam. dah hampir seminggu tak menulis. bukan sebab sibuk, tapi ada masalah hidung. tak fahamlah tuh (*ditujukan khas kpd cik arina ;) main-main okay! minggu nih actualy terkena sumpahan resdung, mata berair, hidung gatal, diri sendiri memang dah dari dulu gatal-gatal. entah macam mana, tetiba je nak rajin-cuci kipas, lepastuh esoknya terkena sumpahan kipas. so thats why jadi resudng untuk seminggu lamanya. kalaulah resdung seminggu same macam datang bulan, tak payah aku sembahyang. haha. tapi nih maknanya aku kena mintak bantuan Illahi.

Hidup nih penuh dugaan, dengan resdungnya, dan terus affect kerja-kerja lain. tutorial math tak siap2. and kerja makinlah bertambah. minggu nih rasa nak balik (but now mmg akan balik) nak pergi cari ubat resdung, and nak tampal gigi. asyik2, lepas makan ada sumthing dekat celah gigi. lepastuh apelagi, buat kerja tak senonoh la aku, korek gigi guna pen! haha. harap2 classmate tak perasan. tapi korang jangan risau, minggu depan aku tak buat dah. actually dah lama gila tak kena penyakit gigi nih, about 12 tahun dah. tiba2 datang pulak, sabar je lah.

then dis week pon busy jugak dengan MPAC (Malaysia Performing Arts Club). nama kelab tak boleh blah. jangan ingat aku menari ek, yang lembut2, ish3. kelab nih untuk drama je. dis tyme aku jadi "MACAM" director. b4 dis dah dua performance aku berlakon, bosan pulak dok atas pentas. btw, practise kali nih untuk hari guru. soon. so memang aku agak cuak, as a director, kononye. aku tak banyak bagi idea, tp bila nak terima idea tuh susah sgt. ahli2 group pn skejap ad, skejap takde, tp makin lme diorg makin mengerti.. *ayat endon plak. so sejeak dua tiga hari nih, ramai jugak la yg dtg.

another thing is, i was choosen to be in Fish4Life. hoho, aku dah jadi ikan, mksudnya, bertambah2la kerja lepas nih. n i was placed in documentation part which i need to do more wrinting thinggy! o.m.g ini sgt susah memandangkn english aku sucks. tp takpe, Allah dah tetapkan, maybe lepas nih i can improve u noe! haha. n member2 aku ad gak yg pelik, asal aku membusykn diri lg. n aku sendiri tak thu nk jawab ap.

about ip. aku tak sure, tp aku dah jauh dr ip. hati aku bukan pd ip lg. mungkin sebab konflik dulu kala, (konflik dlm diri) someone pls bring me back to ip! tonite ad ip farewell party, aku tak sure ap perasaan ak, skrg rse mcm sgt hipokrit. aku rasa sgt teruk, tk berguna. tp tk thu kenapa. mungkin after wht the president said. sorry kalau ad ip yg mmbce. dlu pernah aku bgtau presidn, n then after a few few few week, die pon ckp la pasal problems nih, n aku rasa aku terkena blk, n aku rasa bodo sbab ak luahkan ttg konflik yg ak alami dlu. n noe, aku seriously tk byk buat kerja, n aku pun malas nk tnye or sponsor diri. sbab if aku malas, ad sorg je lg yg plg malas. bukan malas lah, but tak byk sponsor diri jugak. tp takpe, aku rasa benda nih dah nk berakhir, now i just wanted to concentrate to noe them more and more. so that boleh pulih hubungan ktorg. hopefully! :)


Saturday, April 03, 2010

selesai interview ;)

aku baru je lepas interview, orang seken last. punya la cuak kebebe, oraang sebelah aku tgh prepare 4 interview, lepas nih dia. aku dah lepas, nak cakap suka, ada jugak, tapi macam memalukan diri sendiri. pergh, aku segan!

masuk2, greet. duduk depan interviewer. berdiri. lama tunggu. baru dia tanya. tempat tinggal & tempat study ? senang je soalan. then dia tanya pasal IB. aku pon jawab je ah. lepas tuh mula, masuk topik aku, Energy.

aku dengan gelabahnya tak tahu nak start mana, main start je dengan Heat, joules, enthalpy change, dan blablabla3. lepas tuh stop. tak tahu nak cakap apa, interviewer pon pandang je, bisu. aku tengok, reaksi diorg mse aku tengah present pon macam bosan. aku waktu tuh gelabah. dia relax and bosan. then die suruh aku tukar tajuk, tak nak thermochemistry, dia nak energy dalam physic. dia tanya apa lagi energy yang ada, aku cuma dapat jawab dua. potential, physical. yang lain dah blur, lupa, tak ingat. lepas tuh dia suruh kaitkan pulak dengan physics, f5. newton law lah, blablabla3. pergh, aku tak tahu pape, x)

then macam biasa, aku buat bodoh, senyap! (buat bodo or mmg bodo ?) then dia suruh relate dengan medicine, lagi aku tak tahu. akhirnya aku tewas, tp aku sempat argue pasal exothermic n endothermic, dia cakap kalau heat of neutralisation, kaw takkan rasa pon dgn tangan kepanasan/kesejukan dia. tapi aku cakap ada rasa, sebab setiap experiment heat of neutralisation aku dapat rasa. then argue2 so alast aku mengalah. aku amek nasihat dia. sebab dia kata bahaya kalau guna tangan. so then, aku tanya, dalam lab report tak boleh ah taruk data collection(qualitative) pasal solution become warmer, n dia kata tak boleh. so tuhla pengajaran dia.

basically, memang interview hari nih paling mencuakkan alam semesta. sebabnya... kitorang diberikan topic n figure out only bout a few minute. so macam cuak gila. baca last2 minute pon bukan faham sangat.

tp interviewer dia sangat best. chinese and malay. both are nice. nice to meet them ;)

lepas nih balek kmb. bosan balik. keh3. tapi kerja menanti kat sana.

Friday, April 02, 2010

MIChO

Malaysia International Chemistry Olympiad (MIChO)

tak sangka aku dapat jadi peserta Olympiad Chemistry, selama nih jangan harap nak dapat tawaran. masa dulu-dulu, pernah join Olympiad Mathematics, tapi dah lama. lepas tuh tak dapat-dapat tawaran. benda yang sama antara dua-dua nih satu je, soalan melangkaui syllibus! So, mesti lah aku tak sempat nak baca, sedangkan syllibus sendiri pun terkontang-kanting, inikan syllibus degree.

tadi first2 ada lecture, dari Prof .... (chinese guy). lecture die interesting, die bersemangat walaupun tua. n rambut die sangat lawa, ada warna hitam dan putih, tapi tersusun rapi. haha. aku nih tgk rambut ke dengar talk ? yang bestnya, ada banyak benda yang aku tak berapa sure apa yang dia ajar. sebab banyak benda baru, tapi laju.

ada satu benda yang dia bagitau, kita sekarang nih budak SPM/STPM dua-dua tak bagus. sebab kita sebenarnya banyak tak tahu basic. sebab tuh bila ditanya, kita tak dapat jawab, tapi dalam hati kita tahu. bagi dia, kalau dalam hati tahu, tapi tak boleh nak luahkan, sama saja macam tak tahu and tak faham basic. and apa yang dia cakap semua betul.

after talk, kitorang ada ujian, essay. soalan senang je, tapi sebab tak tahu basic, maka tersipu-sipu dan senyum kambing masa tengah menjawab. ada tiga essay, setiap soalan 20 markah. soalan berbunyi begini :-

Explain, what you understand on :-
1)Chemistry Equilibrium
2)Chemistry Bonding
3)Intermolecular Forces

tengok, semua senang kan ? kecuali no 1. semua nih basic je. and sebab soalan no 1 aku tak tahu, so aku main hentam je, siap link kan economics terms (equilibrium) dengan chemistry, senonoh tak ? taapi aku puas hati dengan essay dia. :)

cuma Quiz, 20 objectives, dua jam! OMG susah gila. tak faham satu pun. dia kata kalau salah tolak satu markah, n kalau betul dapat markah, n markah dia untuk setiap soalan berbeza, so aku main jawab je semua soalan, hentam ah kan.. tak kesah dah kalau salah tolak markah, cuma mengharapkan luck je. sebab memang sangat susah, and dah takde harapan dah...

yang paling best, exam nih paling sempoi. boleh cakap2, boleh bawak beg, siap aku letak atas riba lagi, and examiner pon suka buat lawak! sengal2. tak pernah ad exam macam nih.

esok ada interview session. kitorang akan diberikan one topic, tapi esok. masa untuk prepare 20 minit je. so, aku harap dapat la topic yang faham. nak die bagi psal tanah ke, aku konfem tak leh jawab. aku akan just offer die untuk bagitahu more about myself. haha.

dah la english aku tak bagus, rasa macam bodoh gila sekarang nih. budak2 lain tadi macam hebat2 je, budak2 kmb pon kata ada banyak gak ah soalan diorg bole jwb. aku risau, risau bukan sebab apa, takut ah jadi yang paling last. n one thing, esok waktu interview mintak2 interviewer tak tanya pasal soalan Quiz m.c.q. risau aku. dah la banyak hentam.. ish2




Thursday, April 01, 2010

currently at University Malaya with new roomates

"reading music, listening chemistry"

nih yang aku tengah buat :)
hari nih first day, for the olympiad chemistry prog. about 20 of us from kmb, out of 53 participants yang akan compete untuk pergi Jepun for the international Olympiad. i'm not sure, macam mana aku boleh ada dekat sini, tapi aku try utk grab this oppurtinity. tp taklah mengharap untuk menang, since satu habuk pun tak baca lagi.


Wednesday, March 31, 2010

thanks for the Roti Canai

hari Awanis Azizan (my classmate) belanja roti canai for the whole class. ;P gila sedap, sebab free. haha. aku makan dua, lepas tuh take away satu roti sardin. mmmm, gila kenyang. best betul kalau ada classmate yang pemurah. kalau boleh pilih classmate, aku nak pilih yang suka belanja je. haha. (tak senonoh)

nota kaki : lain kali belanja lagi !

nak sangat sakit ;p

dari minggu lepas lagi aku nak ponteng CAS. akhirnya aku berjaya. hehe. yelah, the next two week dah last dah. so nih je peluang. peluang untuk merasa ponteng CAS and duduk dekat bilik sorang-sorang.

tapi, malang, aku dok bagitau orang aku resdung, and tak dapat join CAS. last-last, resdung jugak lah yang aku dapat. haish. inilah akibat, tak ada, nak mintak, bila ada tak tentu arah. ini lah balasan orang yang mintak bala. lain kali aku insaf!

sepatutnya aku buat lab report chem, lab report bio and commentary economic, tapi semua tak sempat nak sentuh. bangun awal, tapi hidung tak selesa. so end up with tidur sampai zohor. tapi nasib baik now dah siap chemistry. bio tunggu masa je. economics aku tak sure macam mana nak siapkan.

EE chemistry masih lagi bermasalah. cikgu tak jumpa, proposal tak siap. entah sampai bila aku nak macam nih.

kawan-kawan segroup (CAS) sorry den tak dapat nak menolong. den ade kerja sikit, esok ade pemilihan olympiad chemistry, so banyak kerja yang den terpaksa anta awal dari korang. sory2

Tuesday, March 30, 2010

harap maaf.

aku terfikir sejenak. (lama jugak ah). betul ke tak tindakan aku buat post untuk komen-komen orang or mengkritik ? salah ke, tak salah ke, aku pun tak tahu. niat aku satu, korang baca, baca korang jangan buat benda nih. korang sedar, korang elakkan. aku pulak, kalau dah aku yang tulis, mestilah aku tak nak benda nih berlaku sebab aku. faham tak ? - abaikan.

ada sebab aku tulis:
  • aku nak lepaskan dalam diri aku, tak nak stress. sebab benda nih buat aku hilang tensi.
  • untuk aku buat analisa diri aku. so that aku tak buat macam apa yang orang buat salah.
  • benda nih semua sejarah, senang nak cerita untuk anak cucu, boleh jadi cerita teladan abad ke-21.
  • benda nih yang akan buat kita makin rapat pada masa depan, bila jumpa balik.
  • untuk korang as pembaca, mendalami dan menjauhi.
jadi, aku nak minta pendapat korang lah pulak tentang post-post yang sedemikian :)

apa-apa pun, bagi siapa-siapa yang terasa, aku nak minta maaf. bukan niat untuk memalukan, tapi rasanya nama anda tiada dalam post. cuma kalau aku yang salah, tegur-tegur lah. jangan dibiarkan begitu saja. mungkin sekarang aku post benda-benda nih sebab aku rasa "orang lain" saja yang buat salah, dan aku semua betul. tapi tak, aku tak rasa semua betul, aku tahu aku pun banyak salah, tapi aku tak tahu mana kesalahan itu.


decision

before this (previous post) I said that I don't want to join Fish4Life. but just now, I went to the interview session. And what does this mean ? I'm not good in deciding. I used to change my decision, everytime.

It was an open interview. I knew that I'm not doing well during the interview. Multi-language. Others only used English, but me ? heh. I don't even know what language I'm using that time. Really confusing. But still, that is who I am. I need to improve my English. But still, no much effort on it.
I'm still trying to change myself into English-speaker, but still nothing change. please, please, please. come on. English is everything.

Monday, March 29, 2010

Hari Masalah Sedunia

Dunia aku hari nih penuh dengan masalah. Kerja tak siap satu, tapi yang siap pulak orang hilangkan. Aku tak kesah benda tuh hilang, tapi kenapa tak mengaku ? tak apa. aku pun tak tahu salah siapa, mungkin aku, mungkin dia, atau mungkin dia yang lain. Benda nih tak buatkan aku marah, putus sahabat atau pun lain-lain. cuma aku tak dapat nak kawal perasaan. tapi bukanlah aku jadi gila pagi tadi. cuma mungkin memek muka aku menunjukkan sesuatu. sorry kalau terasa, itu adalah stress pertama.

stress kedua, janji tidak ditunaikan. walaupun janji untuk benda yang tak berapa elok (meniru jawapan : turn siapa) tapi still janji. sepatutnya my turn, tp aku tak dpt. bukan tak ingatkan jangan bagi geng semeja, tapi still bagi. mungkin dia lupa, dan salah aku, aku tak minta awal2. tak apa, sekarang dah tak ada masalah dengan itu. sebab dah selesai. lagipun aku dah turn my self untuk buat sendiri kerja tuh.

stress ketiga. resdung secara tiba-tiba. air mata keluar, tapi bukan dari mata mahupun hati. tapi dari hidung. laju mengalir, tapi tak tenang. deras. sampaikan kain lap tangan pun basah. (menggelikan). jadi terpaksalah stress daripada pagi sampai ke akhir waktu kelas. dalam keadaan tak berapa sihat.

stress keempat. aku terlanjak tidur, dari pukul 2 sampai 4.30. tapi tak apa, harap2 hidup aku dah berubah. tiada lagi resdung. but still, sekarang sakit kepala. susah jadi aku, sentiasa bermasalah. tapi inilah dugaan, untuk aku, biar aku terus mengharungi dan menyelami setiap detik masa yang berlalu. apa erti hidup tanpa cabaran ?

harap-harap hari ini aku terus berlaku rajin. usaha dan usaha,

iklan fish4life : perluke ?. aku nih tak busy lagi ke? rasanya cukup setakat apa yang ada. sudah banyak pengalaman yang diperoleh. kekalkan apa yang ada, dan mantapkannya. katakan bye-bye kepada fish4life. tenkiu for the invitation. :)

Saturday, March 27, 2010

tak sempat nak berubah

semalam beria-ia nak maju. hari nih terus tak maju. berganda-ganda undur ke belakang. tidur, bangun, fb dan tidur. pergh. satu kerja tak buat. now dah 7.03 pm. kecewa, tapi sendiri buat sendiri tanggung.

aku sure now dah ketinggalan gila babies. budak-budak lain confirm dah siap banyak benda. shit! bila nak berubah ? malam nih ?. argh. esok busy. pergi seminar perbandingan agama dekat hospital serdang. rasa macam menyesal pulak join. tapi kalau tak join tak tentu lagi buat homework ke tak.

hidup nih memang banyak cabaran.


Saturday, March 20, 2010

pendorong kejayaan

Justify Fullselama ini memang gua dalam dilemma. math higher or standard level. dan tadi, gua buat keputusan. gua yakin dan percaya.
  1. tuhan akan membantu
  2. kawan akan bersama-sama menolong
  3. umi dan ayoh yang akan terus beri motivasi
  4. diri sendiri dengan keyakinan yang ada
apa yang penting usaha. baru saja gua baca artikel daripada SHAHKANG. bukan placement matlamat utama. tapi ilmu. dengan ilmu, placement dalam genggaman. segalanya adalah rezeki, tetapi usaha kita yang menentukan kejayaan. tiada apa yang perlu dirungsingkan. majulah fariz. maju ke depan.

nada : penuh harapan!

cuti sakit

haaaaaaaaa, lip lap lip lap, cuti dah habis.
pergh, tak layan lg cuti nih, tengok2 dah tade cuti. esok balik.
rasa tak tenang dah, kerja bnyak, baju pon tgh iron,
ahhh, tak larat dah nih, rasa mcm perut dah penuh,
boleh tak kalaw aku nak mintak cuti bersalin sekarang ?

esok, segalanya berubah. tidur pukul 2 pagi, bangun awal. dekat sana pn rasa
sekejap je masa berlalu. tak de life.
lagi-lagi bila kita terpaksa buat kerja orang lain. pergh menyirap.

minggu depan banyak benda nak settle,
mpac dengan hari gurunya
aku plak gila bodoh masuk itu ini,
then now nak kne buat itu ini.

dengan RQ tak setel2
g4 tunggu masa, lepas tuh kem sana, kem sini
duit sana, duit sini. hutang pun ada, urghhh.
hidup tak senang, tapi takkan nak mati kot ?

ini lah dugaan. nanti, ade cas. aku nak try buat2 sakit.
stylo kot, orang lain pernah, aku bila lagi ?

okok. now nak settlekan baju yg tak iron lg. penat, penat.

salam ;)