Monday, May 31, 2010

Jambori PRS KPM & KM

Salam ;) sy baru balik dari Botanical Garden, Ayer Keroh-Melaka. sy ada "camping trip" untuk Pembimbing Rakan Sebaya Kolej Professional MARA & Kolej MARA. Actually, at first sy tak beriya pun nak pergi sana, sebab sy rasa tersisih (jujur gila) dan sy tak rasa its a good situation bila bergaul dengan budak2 kpm. tapi tak, semua nih tak betul.

sy rasa sangat selesa bersama Interactive Peers. seriusly, dulu tak macam nih, I don't think that i'm being accepted, especially dr kalangan budak lelaki (okay, ini jujur dan mungkin perasaan aku je). But after the camp trip, its totally differents, and aku rasa doa aku dah termakbul, alhamdulillah ;). kalau dulu, jangan harap ak nak bercakap dengan certain2 people, tp now, aku boleh berbual and even bergurau, and maybe berkat kepala botak aku sampai aku jadi sami (gelaran) dekat surau sana. kui3. thanks to IP, aku tak pernah diberi peluang macam nih. so, aku rasa konflik2 dulu semua dah selesai, alhamdulillah. mungkin konflik dalaman aku sorang je.

sy juga sangat selesa dengan budak2 KPM. walaupun ada yg lagi tua, umur 20, 19 and yg muda umur 18, kitorang sangatlah rapat. senangje mesra ;D and this situation buatkan aku sangat2 rindukan diorg sekarang !

hari pertaama, sampai2 je dekat campsite, aku nampak junior dari mrsm terendak. then another junior from mrsm tun ghafar baba. tak sangka, kitorg boleh berada dlm satu program. then, petang tuh ada briefing sikit2 and ice-breaking. ktorg tertipu dengan cara pembahagian kumpulan, at last aku tercampak ke group yg takde budak laki dari banting, and i don't know how to start the conversation. tp aku start jugak ahh, walaupun tgk org depan ngan belakang aku muka seram2. aku sempat message mmber banting sbelah lg. kui3. tp actually diorg sme okay je. then, lepas tuh, ak terpilih untuk jd biro kerohanian (tak boleh belah) sebab tuh je yang tinggal. after that, ada aktiviti buat bendera, then solat asar berjemaah. malam tuh ada ceramah dr Us. Sulaiman, and best, tp syaitan lebih banyak keliling aku, so ak tertidur.. kui3. lepas tuh ada LDK 1. the main topic is to introduce what is actually PRS and kaunselor and penceramah tuh asyik gunakan Shahir AF8 as an example.

malam tuh jugak, ada night walk. agak best sebab dalam hujan and sangat gelap. at one time, kitorg dilepaskan dlm group and tak ada lampu langsung. so memang sangat gelap. kitorg diberikan satu lilin je, and we were the first team dilepaskan. so kitorang jalan slow2, tak nak bagi lilin mati, and tuhje la cahaya kitorg malam tuh.. jalan punya jalan, tiba-tiba hujan.. makin mencabar and gelap gila, dengan air hujan dah tutup spek mata aku... alas kitorg sampai jugak, tp tengok2 group2 lain semua dah sampai.. nampak sangat diorg gne shortcut. tp mmg sangat cool malam tuh, coz kne jaga lilin lagi and berkenalan antara satu sama lain dalam gelap. so cool.

hari kedua pun ada mcm2 aktiviti, ada explore race and rempuh halangan. rempuh halangan nih kitorg masuk paya, busuk nak mampos.. tp nasib baik lepas tuh hujan...

overall kem ip sangatlah cun !

2 comments:

Koopalings said...

selalu macam ni kan, at first nak start punya lah cam @#%%$%& last last mesti rindu rinduan :p

amar said...

fariz zaidi?