Tuesday, December 29, 2009

blog ditutup sementara

aku dah bosan menulis, *pdhl menaip
so ak nk tutup blog nih,
tp tengah mencari2 cara nk tutup
samada masukkn dlm peti ais & tutup pintu,
atau masukkn dlm peti besi or masukkn je dlm almari bju.

esok nk pergi pb (pushing boundary)
itu kem termahal pernah ak pergi *nk pergi
seriusly, ak pun tk sangka ayh ak bg pluang ni,
i noe tht that this trip might change my life.
tomorrow.
after balik dr pb, terus bukak kolej, or mayb sekolah
then trus dpt result, yg mmg mengecewakan,
aku dah bersedia untuk dpt brape2 je,
tp ak tk thu mcm mne rase die nnt,
ble dpt 30 sje, atau mungkin bwh 30.
ak takut, tp terpaksa ak face-to-face dgn result.


Sunday, December 27, 2009

kembali ke melaka


salam (; harituh aku kahwin, now org lain pulak kahwin. aku sabar je nak pasang lg tiga. tp masih tak jumpa calon sesuai. siapa2 nak, sila hubungi no h/p saya, talian masih dibuka. so semalam sibuk dari pagi sampailh malam. keluar pukul 10.30am. plan nk kumpul dkat tol jasin 12.30pm tetiba jer ade org tukar plan kate 11.30am. punyalah my dad drive laju2, 150km/h tp jam lepas tuh. last2 pkul 12.15 bru ktorg sampai. sian makcik2, pakcik2 serta nenek2 yg dah tunggu bout 45 minutes. ktorg nih antara yg last lah. segan jugak kn. hehe (;



so nih antara pic2 yg sempat tangkap. well, gamba ak takdelah sbab ak yg snap. btw, tuh sume bukan kazen, but my mom's kazen. krenye, nenek ak pnye anak sedare.. and my sis pun ade


Thursday, December 24, 2009

Digi Broadband

untuk pengetahuan semua, fariz zaidi masih ada di dunia. saya tahu ramai yang tertunggu-tunggu. tapi kami masih lagi dalam minggu berbulan madu. kalau tertanya-tanya dengan siapa, silakan baca post yang lepas. cari sampai dapat. jadi dah 2 hari saya di kelantan. ye, kelantan. jangan risau dengan keadaan saya. cuaca di sini elok. cerah sepanjang masa. tiada banjir, tiada kilat dan tiada haiwan dari zoo yang berjaya menjejaki saya di sini.

sepanjang hari semalam saya duduk di dalam kereta. saya bosan. 8 jam perjalanan. tapi saya dihidangkan dengan burger mcd. serta sup tulang. saya suka, hujan2 gerimis sedut sup. ahhh

harinih tak ubah, rasa mcm bosan, tp alhamdulillah lagak wasangka dh nak smpai ke penghujung. tak sangka pulak kota bharu nih bagus, bukn sebab ap, ade linelah untuk digi broadband! tp bru malam nih perasan. kalaw thu dr pg td, konfem dok menghadap komputer 24 hours-non-stop. okay bus rapidkl pon asyik tersekat2 amik penumpang.

and baru je ada yang panggil sy, ajak sy pergi kbmall. mula2 igt nak beli kamera 399. last2 799. manusia, mmg plan je, tuhan dah tentukan. saya pn okay je, tak lama lg nak pergi pushing boundary, bole gne. actually mayb nih kamera ketiga kot. yg first hilang, second rosak & nih just untuk spare..

and ade stu cerita, tadi masa jalan2, adalah stop dkat kfc. but then now pkul 10.15 dah n kfc tutup pkul 10.30. so ktorg orderlh ayam for my grandpa, ke-71. then org tuh kte ayam tak masak dah, so ayah sy pon mintak semua ayam yg ada mcm order dekat kedai mamak. aku tak leh tahan tergelak3. then ad plak pekerja kfc tuh kte nak satu ayam bawak balik, ayah sy nyampuk lg, "dah2, orang lain makan lain kali, esok krismas, amek la brape byk nak". pekerja2 tuh pun gelak. so sy pun mcm perasan knape ak mcm nih, rupanya bapak borek anak rintik.

okay, geli jugak guna saya. haha ((;. I nak continue berbulan mandu okay. esok 8 hours journey lg to shah alam.

salam

Monday, December 21, 2009

Anna : sugar mummmmmmy (;

tak sangke, mse tgh ber-zooooing td
ad sugar mummy; Anna
nmpaknya dah jodoh, tapi.
tak sama mcm org dok cerita.

kalaw biasa dengar. sugar daddy sgt baik hati.
belanja sini, belanja sana. tapi,
sugar mummy lain. dia tak belanja aku.
tapi tak pe, kami telah ditakdirkn bersama.

busuk, panas, busuk, busuk. kami harungi bersama.
bulat. bujur. hitam & berbau, kami sapu
kami sayangkan Pe'ah. maka kami terpaksa harungi bersama
*Pe'ah adlh zirafah.

oh, kenangan manis bersamanya.
sugar mummy buat service for the last day.
esok die ke langkawi. dia ajak. merayu-rayu.
tapi sorry, I keluar dengan Paris Hilton je
aku rasa bersalah, tp sorry.
esok aku ada date dengan cik lili ( Lion )
sorry. I'll miss u.




selesai bersalin

ah, lega.
akhirnya apa yg terkandung dlm perut-nya
dpt dikeluarkan dalam kira-kira 10 minit

agak lama, tp tak mengapa
yang penting lega.
kasihan. terpaksa bangun seawal 4 pagi
hanya kerana terpaksa melayan karenah-nya

tetapi syukur.
jimat. dan murah
tidak perlu berbelanja lebih untuk kos minyak ke hospital
tidak juga perlu berbelanja lebih untuk kos bayaran air dan api
ianya boleh terus dilakukan disatu tempat
di mana hanya mengambil kira2 5 saat untuk ke sana
lega. lega. akhirnya hajatku kesampaian.

*sakit perut jer.

-the end-




Saturday, December 19, 2009

donat & lipas

dlu masa muda2 aku pernah buat donut
well,. stakat guna tepung, telur bukn susah pon
but now ak dah stop buat, trauma

ade one time ak tgh buat adunan,
then biarkn 10 minit nk bg kmbang,
brtutuplh kan..

then aftr 10 minutes, ak guli2, gaul2 adunan tuh
tetibe tgk ade kaki lipas,
mle2 blur -.-"
gaul2 lagi, ade kepala,
rpe2nye, satu set lipas dah kne penyek

aku ap, nampak je kpale lipas,
trus testing suara smpai bergegar stu rumah
trauma ; no more homemade donut.

eee, mcm mne ek donut JCo & BigApple
agak2 takkan xde lipas kot ? haha

**lepas terbaca post dari zek, trus nak post


okay tgh hari sampai ptg td ak bz.
kazen or spttnya pgkt sepupu mak ak,
kahwen..

well, org kahwen, kte kne tlg.
tlg makan, tlg minum..
lainlah kalaw die kawen lari...
trus x dpt mkn free

hehe :)

Selamat Pengantin Baru

busy okay

cerita satu : one

semalam or sepagi, tk sure nk gne ayat mne stu
haha :)) ade mmbr lme, tkde lh lme mne,
tp mse mude2 dlu lhkn..
ye la, kaw org dah tuee skrg
zmn f4 & f5, dia ajk ak kuar, tp ak tak dpt nk follow
tp die paksa2, paksa & paksa lg
sampai ak pelik, apsal la nk sgt kuar
knal pon tidak, mksd ak, x rpt la..

ak dh la tgh pokai
mne x nye, sibuk nk buat rebonding
kne lah simpn duit, dah tuh nk kahwen lg mgu dpn
dgn minggu nih pun byk sgt jemputn kawen artis2 indonesia.
adeih, sorry2.

lain kali nk ajak lepak buat tmphn sbuln awal o.k!
smede melalui hp/fb/online-blog

cerita dua : two

lawak ak tgk org gemuk, antara yg gemuk2
tergelak2 sebab membr diorg yg gmuk patahkn kerusi
mse duduk atas kerusi..
padahal sme gemuk.. haha :))

cerita tiga : three

aku kena paksa makan pulut kuning
mak aku kte, die bwk balik khas untuk aku..
last2 ak kne habiskn smue.
bt just after sme org naik atas,
ak buang je..
sorrylh, i tak makan makanan kmpung nih
*padahal feveret, tp knyg gle

Thursday, December 17, 2009

hospital K.L

rakan2,
sy nak ajak anda sume jgn pergi hospital k.l
untuk buat attachment,
tak best langsung!

sepatutnya ktorg buat kt sne 3 hari taw
krenye harini hari kedua bru,
tp sbab mmg menyampah ak tgk org2 kt situ
ktorg pg 2 hari je.

itupun hr pertama dr pkul 8 sampai 2,
hari kedua pkul 8 sampai 12.

adeih, tp hari kedua ak ske,
sbab duduk dkat playroom je.
spttnya layan budak-budak kecik yg dtg,
tp ktorg dok buat puzzle 250 pieces ; 1 jam jugaklh siapkan

sengal gle, tp ak x bosan sgt lg.
smlm mse first day dok follow dktor je,
dah lh bdak2 housmanship mmg dah ramai,
ak plak menyibuk je lg,
dgn bdak2 housemanship pun pandang rendah je kt ktorg,
ceh, igt diorg bgus sgt ke ?
haha, takdelah.. tak pasal2 diorg jd mangsa

actually mcm ktorg blur nk bwat ape,
n x diperkenalkn kt dr2 junior n senior,
tuh ar diorg mcm pelik kehadirn dr fariz

btw, ak buat 3 hr spttnya dkt paediatrik.
all in all, in a nut shell, as a conclusion : borring

Monday, December 14, 2009

bersama kita membantu mereka ;)


Assalamualaikum wbt.
Saudara seiman dan seakidah sekalian,

Seorang pelajar Malaysia yang sedang menuntut dalam Jurusan Syariah di University of Yarmouk, Irbid (terletak kira-kira 150 km ke utara dari Amman, Jordan),

Saudari Nabilah Huda binti Zaim

telah disahkan menghidap Leukemia tahap kronik dan

memerlukan pembedahan pemindahan tulang sum-sum pada bulan Disember ini.

Kos pembedahan ialah sebanyak RM70 000 (RM50 000 untuk pembedahan dan RM20 000 untuk rawatan susulan)

dan ia tidak ditanggung oleh penaja beliau, Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS).

Sehubungan dengan itu, saya berbesar hati untuk sama2 membantu dan mengajak rakan2 semua untuk sama2 menyumbang bagi menampung pembedahan beliau.


Tidak kira banyak atau sedikit, usaha kecil kita ini insyaAllah membantu.

Untuk sebarang pertanyaan, boleh berhubung terus dengan

Saudara Zaim Bin Shaari (bapa Nabilah) di talian +6013-3521226.

Sumbangan daripada para dermawan bolehlah dibankkan terus ke akaun-

(Maybank Zaim bin Shaari 162517025794)

Hp: +6013-3521226

Mari kita doakan agar saudari Nabilah Huda dan keluarganya dikurniakan kesabaran dan ketabahan yang berpanjangan sepanjang melalui ujian daripada Allah SWT ini...Sesungguhnya penyakit itu daripada Allah, maka Allah jua yang akan meyembuhkan dan mempermudahkan....

~~Kepada semua kawan2 blogger yang membaca artikel ini, sama2lah kita membantu saudari Nabilah Huda Bt Zaim dengan mengcopy-paste posting ini ke laman anda...mudah2an kerja kita ini ada nilainya disisi Allah swt...Terima Kasih... ~~Allahumma yassir wala tu'assir....Amin..

;)

hallluuuu ;)

td ada org invite conference
tgk2 bdak kmb memanjang

bdak2 nih x puas cuti lg ke?
tiba2 je nk conf dgn bdak kmb
dah rindu sgtlh tuh
dlu mse kt kmb x hbs2 nk kluarkn diri
now rindu, rindu, rindu

dh bosan ke dok rumah ?
ak x habis lg rse cuti, or mayb tak trase pn cuti
bkn nk smbg ke ap, rilek lh weh... cuti2

kalau nk njoy pn igtlh jgak dkat kwn2 lma
kwn2 dkt skola rendah, skola mngh.. hehe ;)
nilah msenye nak bersama ngan dorg

trlebih emosi ke? weyh.. nih ayat lah
takde tone pon... hehe

ok, dr pkul 8pm - 12.21pm(now)
aku tercari2 Merlin dlm website
bru skrg ak nk tgk crita full die
mmg agak ketinggaln, or mayb ramai yg mcm pelik
tp dh ak ske cerita2 yg org x suke..

n now still x dpt pnyelesaian.
sambil2 cari tuh,
ramai lah plak nk chat dgn ak.
smpai tak tertulis, actually rimas jgak la
mane x nye, kalau dah 3 org serentak
*ye ak thu ak nih mcm faizal tahir

haha, sorilh berangan.
igt nk jd femes jgak stu hr nnt kt malaysia
nk jgak ad glaran tan sri ke kalaw boleh jd sultan pon bgus
haha *gila btol berangan
tp x nak lh gelaran je, tp x mmbntu..

korg sme jgn risau, ak nih baik hati
pemurah, penyayang.. tp apepn
ak serba kekurangan, maklumlah kte nih makhluk-Nya

but yeah, kalaolh stu hr nnt,
ak btul2 jd doktor.. *mksd ak doktor yg sebenar2nya
ak akan bntu msyrkt.

tp, ak tk thu sbenarny hala tuju
harap benar dr yg maha Esa, hajatku ditunaikan.
ok, dh lari dr topik. but ad topik ke ?

ye, td sambil mncri.
ad jgak la terbace blog2 kwn2ku
hmpir smue blog, or mmg smue blog ak bce td
entah knape mlm nih rajen la plak..

mayb frust kot x dpt cr merlin
n ad due blog ckp topik yg sme "gemuk"
haish, rileklah.. smue org ada keistimewaan msg2

ak nih byk nma glaran
dari maggie sebb rmbut kerinting,
yokies dgn keteluran kpale ku
n mcm2 lg.

weh, aku redha je. tuh yg buat ak istimewa
hehe ;)
kalaulh rambut ak lurus, konfem ak nih dah ckup 4 org
ops* berangan lg. haha
rmbut kerinting nih yg mnyebbkn ad teknik rebonding tuh
ak kot model first die.
cme sbab byrn murah kat ak,
so ak batalkn kontrak model tuh.. haha

bukan Afiq Anuaar je model weh
*berangan lg

tp takpela, stiap org ad keistimewaan.

salam ;)


Saturday, December 12, 2009

aktiviti tertunda

selamat pagi,
hari ini saya bangun pagi
lantas tanpa menggosok gigi
terus pergi ke tv mencari hak peribadi

akhirnya dapat jgak habiskan tgk movie
movie tertunda siaran, akibat exam
yang spttnya kalau thu exam mmg tak bleh blah mncabar,
tak pyh tunda2 tgk movie.

tp takpe, at least..
kalaw fail pn bukn nye x blaja ;)

ok, so dlu tgk mvie dkt blik sprh jln je.
sadis btul. get smart, bolt..

so td dah habis 2 movie.
igt nk habiskn sme movie yg ad dlm nih

esok siti nurhaliza ajak tgk wayang!
huhu ;) spe x happy

die kte rindu gle dh kat ak...


Friday, December 11, 2009

benda baru



o' o' o' jeng
o' o' o' o' o' jeng!
*lagu siam (thailand)

haha, happynya aku. balik balik rumah tengok ada benda baru, ape dia ? air baru! adeh, korg perasaan tak air kt rumah sentiasa bru? mestilah, kalaw tak x kn gne air recyle kot, air jamban n recycle mcm dekat singapore.. tade, actually ak sgt terkejutlah kn, kat rumah dh pasang astro. ak thu slame nih mcm kuno gle kalaw tade astro. lg2 even dkt kmb pon ade astro
*bilik aku sebelah blk tv

even dlu mse pegi langkawi, org rumah atas air kt tgh hutan pon ad astro..
mmg slame nih ak mcm org asli kot, tp x silap org asli pn ad astro x..
haha, yelah kot ak org asli, rmbut pun dah sama. cme ak moden skit je.

yeah, pg td bgn agak awal, pg reunion dgn bdak tgb : 511
tk byk benda buat, tp syiok jgak la dpt jmpa. rambut diorg sme dah mcm hutan lipur, tp rmbut ak maintan mcm kt padang bola. yg pompuan plak ak tk thu, x pnah tgk rmbut diorg. hehe ;))

yg ada td rain, fats, perut, buncit & prosperety

enjoy ttp enjoy.
duit pun jalan x berhenti2.











Thursday, December 10, 2009

ketenangan yang sementara







saya happy, mood exam dah habis. *mari bergoyang

Alhamdulillah, akhirnya 2 minggu bertungkus lumusssss-lemassss dalam buku, dengan raya pun dekat oversea, akhirnya habis jugakkkkkkkkkkkkkkkkk exam ; paper last - economics.

Tak pernah-pernah buat peksa sampai tak sempat mata nak berkelip, walau sekali. Inikan pula nak terlentuk. peksa yang penuh dugaan, cabaran dan tentangan dalam kepala otak. semua urat-urat saraf dalam otak gaduh-gaduh nak bagi jawapan, sampai sakit jadinya.

Peksa MATH yang paling mencabar. Sesusah menjawab trial add math spm, or mungkin susah lagi. yang penting, aku frust, ingat nak target at least 6, tp 3 pon jadi.


*bye-bye KMB!!

Alhamdulillah, setakat nih dapat dua subjek. keputusan boleh tahan. tp yang pasti tak dapat nak backup pekse2 lain yang bakal jatuh mendadak..

for me its over now, sakit kepala sambung balik bukak sem nanti.. bila kertas peksa dibuka semula. adeyhhh

Friday, November 27, 2009

beraya di perantauan


Selamat Hari Raya Aidiladha!

rasa sadis bila berjauhan di perantauan. bangun-bangun ada new message dalam inbox. "Selamat Hari Raya!" daripada ayah nun jauh di Kelantan, Malaysia. Kami para pelajar yang sekarang sedang menuntut di IB World International School terasa sayu mendengar laungan (serua or apa-apalah yang sesuai) takbir dari musolla terdekat.

bangun lambat, dalam pukul 8.30am sebab tidur lambat (study lah konon). then nasib baik sampai2 surau terus dia solat. at least dapatlah solat raya. then kitorang pergi Malaysian Hall, ada hidangan makanan tradisional Malaysia. (Rendang, nasi kotak-kota (impit), roti jala dan kuah kari). Sangat syiok, rupa-rupanya ramai pelajar dekat IB World International School nih tak balik beraya di Malaysia,

Kemudian kami beramai-ramai ambil gambar untuk sisipan Salam Perantauan Berita Harian. kemudian aku pun terus balik bilik dan tidur (rajin betul belajar). Bangun tengah hari, makan lagi. Nasi apa entah, tapi cool lah. After sembahyang Jumaat ada main bedah-bedah lembu. Aku just tengok yang first je, yang lain2 aku bagi chance dekat orang lain tengok. then masuk bilik & tidur lagi. akhirnya, hari jumaatku penuh dengan kajian ilmu dalam mimpi. cis.

yang penting, hari nih makan sangat best. dengan supnya, lepas tuh budak2 yang datang sini pun bawak makanan. kiranya aku tidur seharian suntuk semuanya sebab terlampau kenyang. haish.



Thursday, November 26, 2009

Kesepian di KMB

;( aku tak balik beraya dekat kampung, sebab risau sangat dengan Semester I Exam. Malam ini dah mula bertakbir, kalaw dulu tak pernah pergi bertakbir waktu maghrib, kali nih konfem kena sebab duduk dekat kolej. hehe ;) Entahlah, kalaw raya dekat kota bharu, malam-malam sibuk kemas rumah, atau maybe sibuk keluar shopping. Tapi takbir waktu pagi aku pergilah.

Papepun, now tengah busy dengan exam, semua subjek aku takut. cuma alhamdulillah biology insyaallah boleh skor. Ya Allah, 5 subjek lagi macam mana ? Chemistry, Econz, Math, Malay & English ? Sumpah aku cakap, semua nih aku tak reti. Econz belajar senang, jawab susah. Malay pulak satu hal, entah apa-apa aja cara menjawab dia. Pening kepala. Adeih. Risau-risau.

Apa-apapun, budak-budak yang tak balik beraya sekarang nih semua tengah berpulun. Pagi petang siang malam belajar. Risau dibuatnya. Insyaallah, usaha nih akan membawakan hasil.

Bagi yang dah balik tuh, rajin-rajin la bukak buku. Jangan lupa Exam! Hehe.

"SELAMAT HARI RAYA!"

Sunday, November 01, 2009

kembali belajar.

hehe, sorry Dyana, x sempt nak ajak! huhu ;)

okeh, aku dah habis enjoy. masa untuk belajar. IB-42 Sem 1!

for all SPM candidates, gd luck!

sunway lagoon

lama gila tak pergi, akhirnya peluang datang! tiket orang nak bagi free kan, pergilh. tak payah sibuk2 keluarkan duit. *padahal ayah yg bayarkn.(standardlh)

tp rasanya cuti nih la paling bermakna. cuti 2 hari, tapi pengisian sgt bermakna. yelah, cuti nih je dapat pergi...

jogging dekat tasik, lepas tuh makan abc & rojak dowh. feveret!!

lepas tuh makan chicken chop & terbeli mangga epal *bygkan mulut tgh berair

then nak pergi sunway lagoon
maybe aku pun patut enjoy cuti nih, mane taknya. dah selama duduk dekat kmb, selama tuhlah aku tak tengok movie, baca novel, or rilek2 melainkan tidur. nak2 exam nak dekat. takottt. tp insyaallah, aku dah tak nak fikir pasal placement. aku nak fikir untuk belajar jer. mood aku untuk study gila2 insyaallah akan datang ble aku jejak ke kmb! Amin.

lgpun, raya haji nanti aku tak balik kot. fmly nak balik kelantan, but aku rasa takpe kot kalau berkorban hari raya korban untuk belajar. lgpun bukan aku sorg berhasrat nak stay, ramai kot.

since raya tak sempat sangat nak upload picture, so aku tarok je untuk post kali nih.

* paling tengah maksudnya paling hensem


* bersama menempuh maut

Friday, October 30, 2009

perlu ke topik bahasa ?

tadi, aftr kelas ak blk lmbt. bhgikan kerja warisan. topik : bahasa kebangsaan. sebab aku keluar lmbt dr kelas, naqibah untuk usrah dak gurl kelas ak pun tak masuk-masuk dalam kelas. segan kot. haha. padan muka. ak punya kelas kot, suka hati lh kn ?

then, aku balik. jalan kaki, smpai bus stop. tak penat, sbab ad org tumpgkn. oh yeah. thx! pastu mse naik ERL ad sorg pkck, duduk sbelah ak. "eh pkck, byk2 tmpt, sini jgak kaw nk duduk". lepas tuh ktorg borak2. dia rupa2nya dr Kuching, ada event dekat k.l. die kte die from kementerian pendidikan. so kitorg byk ckp psal ppsmi. haha, mmg bahasa nih sah2 buat ktorg mesra. tapi apsal topik bahasa ? heh, ak pun tatau.

eh, now ak online kt rmah! syoknya**

Wednesday, October 28, 2009

excited goin' back

ahhah. dh tak sabar nk balik rmah. bleh on9 & jejak kaki kt rmah. oh yeah! *mari bergoyang. igt nk blk jumaat & dtg blk ahad pg, tp dh ada invitation utk pg sunway laggggoooooooOn. ap lg ?? selamba ceria lah. oh yeah, syoknya raya.

ok, org yg lari tuh dh kembali. ye, brape lme sgt boleh hdp berseorgn ? tp syukur, dia dh blk. then ad kwn, sakit kaki. ksian, bisul katanya. ye, mmg bisul. ksian, tak leh jln. jd ak dgn baik hati bantu dia tnpa mghrpkn balasan. yelh, ak pnah rasa demam teruk, n sorg dua je dtg jenguk, amikkan mknn ? jgn harap. diorg x prnah baik hati nk amik mknn utk aku. ye, aku sedih. sebab tuh, ak x nak org laen rse, peritnya bila lapar & dlm kesakitan.

jd, nak dibuatkan cerita, *mmg citer benar. dia pegi jumpa fmly dia, coz parent die otw haji. so die blk kmb bwk jeruk. mantap! mantap! bukn hrpkn balasan, tp die bwk jeruk kot. paling manis, paling sedap dekat dunia. serius, tak tahan. aku syok sendiri. mkn byk gila. haha. syukur, syukur. kalau mcm nih la blsn bantu org, mmg tiap kali die sakit ak tlg! haha. *memain jer.

tp itulah, org byk rezeki ble tlg org, blanja org. semua benda tuh ibadah. jd marilah kte sama2 buat semua benda, tp dengan niat yg baik. insyaallah. sama2 dpt pahala.

ok, nak teruskan perjuangan dlm kelas!

Sunday, October 25, 2009

house meeting

yeah. ini kali kedua aku join house meeting. dahlah aku tak join game, dtg meeting nih plak dok online. haha, ikut suka aku lah kn. tp yang best, ak dpt online. wohoo.

alhamdulillah, hidup mcm makin okay. tak bz sgt,tp taklah rilex sgt. yg penting, minggu depan aku nak balik. huho.. balik, cool x ? dpt online puas2. enjoy.

yang paling best, td pg aku minx mirol beli kfc, tp b4 dia blk dr alamanda, rumate kesygn ak bwk blk kfc jgak. ya allah, aku mkn 4 ketul dowh termasuk dgn yg amirol bwk blk tuh. dah ar lepas tuh ds offer ayam goreng tepung jgak. nak termuntah plak makan malam. ish3/

rezeki kalaw nk dtg mmg tak kira masa. so kne prepare je.

one more thing. aku sedih jgak, ada org kena halau dari rumah. lepas tuh dia tak balik2. salah spe? takkan nak salahkan org yg halau ? tp budak yg kne halau tuh sgt nakal. tp sgt sedihla. walaupn aku x brape ske, tp still sedih weh... korang doakan la yg terbaik untuk si dia. amin.

Sunday, October 18, 2009

kepenatan yang teramat

kenapalah aku tercampak dekat sini. terfikir jugak nak keluar. tapi dah takde universiti nak terima aku. teruskan jelah, teruskan. hidup dekat sini sangat busy. aku takda masa nak main, takda masa nak tengok movie *dlm laptop, takda masa nak tidur. sedih sangat. sekarang sangat bz. hilang satu kerja, tambah dua tiga kerja. nak buat kerja, tak boleh nak buat sorang2, tak faham! susah!.

dah lah minggu lepas sume hancur. dompet masuk jamban. math belajar tak sempat buat latihan. ape citer ? boleh ke aku teruskan dekat sini. spr-lah, ip-lah, mpac-lah, mentor-mentee-lah. semua sibuk nak bagi kerja. gila. gila. gila. hidup nih dah macam xde life. kadang2 nak baca al-quran pn tak sempat. aku rasa minggu lepas tak baca langsung. sedih, sedih.

berilah aku kelapangan, ketenangan. aku cuba nak jadi relax, tak nak stress, tapi betul ke benda nih boleh berlaku ? betul ke kerja boleh siap kalau kita relaxx2 ? aku tak sure. tapi aku try.

Saturday, October 10, 2009

manifesto nyte

calon2 sgt hebat
semua student y1 x dpt blk
sbab trpaksa tgk manifesto

padan mke y1.
haha!!

ak pn y1 jgak kot.
bodoh...

Sunday, October 04, 2009

penyesalan yg tak berguna

bagi aku mmg agak bodoh ble kte tak belajar dr yg lepas. aku balik rumah igt nak buat math, english, tp tak! satu pun tarak.. bangang kn ? cis, kaw ckp ak bangang!

aku igt nanti dah tak nak balik rmah, sampailah raya hj. if raya hj tak wjb blk, ak mayb beraya setakat stu hr je kot. lepas tuh nak habiskn masa dkt kmb.

ble dok rmah, stu hw x siap. risau. tp pelik jgak, knape jd camtu ? is it mind set ? of course not. bcoz aku dah smgt nak buat kerja kt rmah. or mayb sbab terlampau byk benda. aku bkn buat kerja yg melalaikn, aku byk hbskn mse dgn fmly.

tp takpe, insyaallah nih jd pengajarn, even ak thu nih dh brape kli ak ckp jdkn pengjrn.

so now i hv to go back to kmb! bye2. no more online

Saturday, October 03, 2009

Volunteer & Open House


eh, hari nih mmg sgt best. waktu bdak2 kmb year 1 join team building, ktorg satu bas enjoy buat kerja sukarela. syiok beb. sepatutnya 40 org join, tp bdak kelas aku dua org tak join, sebab ap ? tertinggal bas! haha, agak kesian ar, tp takdir kot. *sorry ek weh, tak dpt nak nolong

then kaw thu? kerja sukarela ap yg best ???

first :
pergi pg balik tengah hr! (budak team building sampai pkul 6)

second :
igt kerja byk, tp just tanam pokok. aku tanam 3 je kot. sikit gila. kalu nk banding dgn kerja bumi hijau kt kmb tuh, yg dekat sini senang gila dowh! tanah lembut, semua ada.

third :
dapat makan minum free! kfc, yakult, ribena & oligo coco. ade jgak satu jus tuh, bt tak famous, so x hafal nama dia. haha. yg penting sbab team ak habis cpt, ktorg trus amek byk2. sampai ade yg tak sempt!! haha, ksian kt diorg. tp nk buat cmne, nseb bdn.

after habis dkat paya indah wetland, ktorg balik & aku siap2 utk balik rmah. dats y boleh online nih, kalau tak, haram!! aku pnye smgt blk just tuk brye rmah bos ayh ak. so trpkse naik bas, erl & ktm. gila lama shial, 3 jam!

tp ak x kesah, sebab pg rmah bos ayh aku, dpt mkn sedap2 gila babeng. lpas tuh duit ry rm5o!! haha, kalah doktor. dlu doktor bg ak rm10 je, nih ak dpt rm50 dr bussiness man. siryes lpas habes blaja medic, aku buat bisnes jual mayat (black market)

gila tak gila ayah ak citer pasal bos die. kaya nk mampus, anak dua je. bygkn ayh ak kaya mcm dia. pergh, xde nye ak nak pegi dok kmb tuh. trus fly lah agaknya. *berangan shial

Monday, September 28, 2009

KMB betul-betul HOT


sejak hari Sabtu, budak-budak kolej laen dtg
nak meriahkan KMB

for

"Sambutan Kemerdekaan Peringkat KM & KPM"

semua hebat2
tp KMB memang hebat

4 acara kitorg bolot johan
lg 2 setakat tmpt ketiga

termasuklah drama aku!
tempat kedua
*cis, tak guna KMKN

aku dah lah kena paksa balik awal
lepas tuh makanan tak sedap!

now aku sakit tekak + demam
since first day event lg
terseksa gila, mayb byk dosa
tp yg bestnya, sebab demam, ak dpt escape forum

but, diorg kte forum smlm syiok!
siap ad bunga api

haha, korang mesti rse jealous ??
x yah ar rse sedih.. tak guna

overall, sgt happening event die
sume sgt cool

bdak2 KPM ke, walaupun dah tua
or KM sme baik2, xde nak blagak sombong

kitorg tuan rumah ape lg?
mestilah baik tahap kn.. haha


Wednesday, September 23, 2009

raya tak habis lagi

tak rugi pergi beraya rumah doktor
duit kasik nak merah je ;)

sukalah,
takde ke kawan2 aku anak doktor ?

aku tak nak Dr Ph.D
ak nak Doktor medicine..

ajak ar aku dtg beraya,
puhleasssee..

ok, ngada2

tp siyes,
aku dtg kalau bg rm10
*mata duitan

ah, x kre
raya nih je boleh mintak duit,
bolehlah merasa jd mcm minx sedekah
lain bulan boleh ke hah?

so x nyesal jgak ak amek course medic
at least ramai la jgak anak2 korg
dpt merasa duit raya warna merah

ini x, merah besenye family terdekt je
lainlah kalau korg mmg fmly berada thp cipan

ak x,
bese2 je

okay2, nanti ada masa bce lg
aku nak blah..

*x dpt makan colek!!! geram

Friday, September 18, 2009

cepat,cepat,balik kampung

oh, nak kne cepat
lepas nih nak balik kg.
*mari bergoyang

so i'm goin back by bus
kereta x muat, n i'm alone

tp xpe, ramai geng dlm bas,
walaupn x knal

so if ada sesape yg terserempak ngan ak dlm bus
jgn buat2 x knal,
dosa ngan ak byk.. so jgn lpe minx maaf.

n sesape terjumpa ak kt kbmall ke
jgn lpe hulur duit raya ok

need to go

SELAMAT HARI RAYA

Thursday, September 17, 2009

sorry, aku pioneer

satu hari, dua hari
tak, satu tahun 365 hari
tapi 2 hari berzooo, serrrunuk
*syioknya raya

agak-agak korng nk masuk zoo free
jd je volunteer, serious aku cakap
zoo tuh "second house" aku

kalau artis-artis nak second house kne beli,
kita x yah, free-free dapat second house
sampai kaw hafal peta zoo, konfem!

serious tak tipu, buat apa aku nak tipu ?
xdenya nak tipu, nih pengalaman aku
aku citer sume, aku x kedekutlah

binatang-binatang tuh

kaw boleh masuk kandang,
kaw boleh keluar kandang

kena kurung dalam kandang pon boleh
main-main, cium-cium, jeling-jeling

silap-silap kaw jadi binatang,
binatang jadi kaw.

pening, pening, dah pening ar tuh!
*mari bergoyang, goyang lagi, lagi-lagi

aku memang tahap ar bangga,
nak cakap aku bajet pon x kesah,
silakan, memang aku bangga

first, aku yg first tuk 09/11 kmbians yg jge harimau

next

korang penah ke masuk zoo hah ?
okay, mesti nak jawab dah kn ?

tp penah ke masuk kandang harimau, singa, gajah, babi ??
tak kan ? tak yah cakap pon takpe, aku thu
bukan stakat ckp, terniat nak ckp pon takyah lah ..

okay2, nmpk sgt aku ngada2 ta*k kuda
sje je nk ckp, yg volunteet nih sgt cool

Part 1 : Bumi, Kitty, Zhana, ...

second day kat zoo,
aku masuk bhgn mamalia,
orang kampung panggil "mammals"

tukar kasut, pakai boot.
sgt kecik, kaki aku besar, kaki aku melecet
siot

mula-mula kitorang pergi kat tempat harimau bintang
volunteer je yg dpt masuk taw!
so dpt cium-cium ngan dia

howt taw. nme dia manja.
tak gigit, sebab jinak

jinak-jinak pun,
buat gurau ngan dia nak satu badan kena cakar
tp jgn risau, x kne makanlah

lepas tuh abg shah (petugas)
suruh aku amek alat dekat tempat ktorg tukar kasut

aku jalan sorang2
masuk area blakang tempat harimau & singa
huish, gila gerun dowh

aku masuk je, nampak singa kat atas
depan mata plak tuh, 1 meter pn x sampai
then pergi kat blakang, cari penyodok,
pergh, ada sekor lg, tenung aku,
cuak, cuak, tp serious.. aku cool je

so lepas tuh aku pg balik tmpt harimau bintang
mulalah kerja rasmi,
menyapu, takdelah sapu, tp bersihkan area manja
before dia keluar.

Part 2 : Landak ...

Then abg shah hantar ktorg kat bhgn binatang kecik,
kucing batulah (comel), dik-diklah, ntah byk gler

so ada bro mne ntah handle ktorg
dia bg alat membersih mcm td
suruh bersihkan area landak
so ktorg pn without arhn dia terus mcm nak sapu

dia dah terpegun
"eh, bagusnya korg"

aku dah biasa dengar ayat mcm tuh,
bosan dah, sah-sah kitorg bagus
nak puji pun kasik la ayat power skit kn ??

bout 1 hour jugaklah membersih,
siyes x penat, enjoy

tp yg tak best skitm
bro kat sini kecoh ar, nak ambik gamba pn takleh
dalam hati aku, bro nih mmg mcm ****

tp takpe, sabar, aku kn volunteer
buatlah mcm aku nih hamba abdi kn

tp ad lg ayat dia,
aku lepas kasik makan kat landak,
pegi kaat pili air, nk basuh tgn,
then dia ckp,

eh, org gaji pn nak basuh tgn ??

ohooooy,
kaw nih memang siallah

so as the conclusion,
kalau korg dpt tmpt tuh.
baik tak yah volunteer. haha

xde ar, sume okay je. fun

gamba nantilah auni.

Tuesday, September 15, 2009

penat tak terkata

penat tak terkata
tapi tertulis dalam blog
*mari bergoyang sampai mati

x larat,
banyak nak diceritakan
zoo memang memenatkan
nak, nak bulan puasa

si pekerja zooo pun ramai je tak puasa
okay, diorg jahil kot
or aku terfitnah ke ?

abaikan, aku yang tgk, bukan korang!

Ohoy, ini pelik

Zoooooo Negara,
bab*, beruk, ular, buaya ..
I'm cominnnnnnnnnnnnnnnng

yeah, x pasal-pasal aku bangun awal
sejak bila plak aku tersahur
selama nih tidur pukul 6 pg
ini bangun pkul 5 pg

Monday, September 14, 2009

mpp dan calon, selesai

bukan senang nak pikul tanggungjwb as SPR
mane taknya, nak dapatkan calon punyalah susah

mula-mula 4 orang je perempuan ambil form
tapi lepas ada "gerak gempur"
alhamdulillah ramai

cuba bayangkan,
kalau tak ramai yang ambil,
ape batch senior ckp dekat batch kte ?
so credit dekat org yg ambil form!!

tenkiu dekat korang,
sebab dah buat kitorg senang,
dan bantu kitorg jugak,
untuk memeriahkan lagi proses pemilihan
"route to mpp"

actually aku thu smue org pun minat
minat ape ? minat nak jd mpp lah

spe tak nak? sah-sah yang dpt scholar smuenye hebat2
cume risau, risau benda yg tak patut risau je

ade ke patut risau org x undi,
tak logik lgsg, at least ada lah mentee undi korg!
*hehe, jgn marah

takdelah,
belum cba, belum thu kn?
n ak ad terbce stu blog *dirahsiakan

pemimpin tuh sbenarnye Allah dh pilih
so y not hv a try ?

actually ak pn ad minat jgak nk jd
bt then, b4 msuk kmb lg, kazen ak dah bgtau
sruh ak study atas alasn tertntu

ayah ak pn mle2 ckp jgn msuk
bt then ble ak dh ckp klebihn
bru die stuju surh ak masuk

bt then, at tht time,
ak dh jd presiden spr.
tp ak pn mmg nk sgt jd spr
as for me, experience tuh sgt bermkna

n ak bukan x prnha jd mpp
so y not try spr. yeah

so papepon,
to all candidates, korg do ur best!
jgn fikir pasal org len, think bout ur future


ikhlas dari fariz

Sunday, September 13, 2009

bosan berblogging

aku dah bosan berblogging
korang pon dah bosan baca blog nih
*sape yang suruh baca ? ngada2

tak, tak, tak
aku tak bosan,
aku tak boring
cuma tak tahu nak post ape

yang penting,
selasa nih aku pergi
zoooooooo negara

*personal CAS
jumpa babi, saya ulang, babi

oh, lama tak jenguk babi
gila, babi pembawa penyakit

Friday, September 11, 2009

gila

minggu nih sangat best
takde homework langsung!

tak pernah, pernah takde homework
nih yang orang dok citer pasal
nikmat Ramadhan!

tapi exam banyak kot
and agak2 semua hancus,
biology je ok.

tp plg penting,
hari nih balik!

Monday, September 07, 2009

gementar

semalam x jadi ke alamanda
banyak masalah timbul
tapi semua berpunca dari kekejaman diri sendiri

hari nih terpaksa berdebat
di khalayak ramai mungkin ?

argh, first time ..
korang penah ke tgk aku masuk bahas b4 nih ?
sah-sah lah x,
so aku betul-betul mencuba benda yang tak pasti

bodoh, bodoh sebab masuk
aku jadi bingung seharian,
memikirkan debat yang akan berlaku
memikirkan standardize test yang bakal dilalui

Sunday, September 06, 2009

yeay! bukak puasa kat luar

terima kasih sebab invite!
yeeehaa..

akhirnya boleh jugak keluar kmb
makan dekat alamanda! jom.

satu lagi

hp aku sekarang rosak
so x guna nak msg dengan aku

and rasa gila sedih
bila dengar bunyi hp org lain

rindu.. rindu..

Saturday, September 05, 2009

mpp vs spr

mpp vs spr

sy adalah spr
"suruhanjaya pilihan raya"

uuu'woooowww
nama nak gempak je
kerja nak lepak je

spr
meeting kedua spr sangat pedas, hot & spicy
nih orang kata, dan sah-sah bukan aku yang kata
siapa makan cili, dia yang terasa pedasnya

tapi secara jujur & ikhlas
malam meeting tuh, tak pulak aku makan cili
but pedas memang sangat pedaslah kan
tapi abaikan

yang penting now aku kena teruskan
cuba improvekan yang cacat-cela


mpp
siapa-siapa yang terbaca blog nih *blog femous! haha
jangan lupa ambil borang mpp
RM1.oo only, murah kan ?

kalau dah betul-betul xde duit,
datang merayu dekat aku,
insyaallah nanti aku mintak dari jabatan kebajikan masyarakat selangor

Sunday, August 30, 2009

trial spm

trial datang lagi, *mari bergoyang!

tetiba je junior ym
"wish me luck trial"

dush, igt sesenang itu ?

aku tak faham, pelik, blur
perluke ?

aku pun selalu jugak suruh
"wish me luck ..."

tapi xde pun luck die kalau x usaha.
xde nye, sorrylah, jalanlah

tapi.
lainlah kalau ada chance tiru mase pekse
itu dah kira lucky gila babeng lah
oh best, best, best, tiru

tp ini bukan promosi utk menirulah
ak nak cakap meniru nih best je
itu pun kalau dapat!
*mari bergoyang ;)


goodluck trial spm!

dapatkan straight A
kalau tak rugi, jadi macam aku
tak dapat spc pre-spm
melepas dowh, melepas, sedih

interview dapat, tapi tak terpilih.
kantoi disitu.

Saturday, August 29, 2009

esok dan lusa

argh,
homework rasa cam dah siap
* kenyataan (tiada yang benar melainkan yang benar belaka)

kaw nak apa ?
fizik, kimia, bio, bm, add math, mod math
tasawur, bi, geografi, akaun

bodoh, itu zaman dulu
memang ada yang tak siap. abaikan

now IB
macam-macam jugak homework
bm, bio, chemist, wsn, pai, math

naik muak!
^. manede, aku suka hw.
cuma tak suka hw waktu cuti balik rumah!
dan hw tanpa jawapan disertakan
*especially math! argh

konklusi, aku love hw.

;D

now aku ada problem
tak thu nk pilih tajuk apa untuk agama islam

itulah, kasik tajuk luas sangat

"islam itu luas, kamu pilih je nak buat kajian tentang apa"
*kata-kata ustazah yang paling cool!

tp pning, dr awal cuti smpai nak habis sisa
still x dpt fikir
oh bengapnya, asal bengap sgt
*chop, mksd kamus dewan utk bengap ?

tak tahulah tuh..
sudahlah, kaw, kaw, sekali bengap

maaf, maaf, jangan terasa
sebab kalau terasa memang sah-sah bengap
*pening ;'( apa itu bengap ? (again)

kembali.
jadi ada idea x ?

sbab kalau nak ikutkan,
main copy & paste je dr internet.

tp x, x, x,
ustazah tak nak
kena buat kajian. hah ?

12 pages punya kajian.
ape tuh ? macam pelik je.
dah, dah... sah-sah pelik

lab report bio and chemist pon lebih 20 pages
inikan kajian agama islam. haish.

Friday, August 28, 2009

novel sukarela kedua


terbaca novel (*terbaca)
entah macam mana boleh terbaca

tak pernah-pernah baca
melainkan novel yang wajib dibaca ( *pmr + spm )

ini novel sukarela ke dua!
baru kedua ??

jangan pelik, aku memang tak suka baca
baca = tidur

^. hoho, memperkenalkan rumate ( *cahaya keimanan dowh )

tapi semalam tak tidur

aku amik stok tongkat ali power root

so tak tidur malamlah!

habis chemistry trus layan hlovate

^. budak biru (fakta) & hijau (*aku)

Wednesday, August 26, 2009

Petani Moden

okay, aku lah

" Petani Moden "

yes, aku sebagai vice presiden ( secara tak rasmi )


dengan suka hati

memang suka benda alah nih dulu lagi
nak jadi pertani
duit masuk dowh
makanan nanti gerenti naik harga

bayangkan nanti dah jadi doktor
lepas tuh ada ladang ternakan lembu
(owh kayanya!!)

yeye, saya kaya
orang lain kaya jugak
sebab zakat tetap bagi
kan ? kan ?

so jangan tanya kenapa saya nak kaya

lagipun,
ada falsafah ckp

cari harta bersungguh-sungguh macam nak hidup selama-lamanya
&
buat amal bersungguh-sungguh macam esok nak mati

^ depan aku tuh, batas mentor-mentee aku
nampak smartkan ?

^ atasnih plak batas classmate ku

^serious nampak smart batas ble disiram air
hati pun rasa puas tengok

^ aku dan mentor-mentee, bertungkus lumus

^ posing sket

^ posing banyak

^ marilah berkebun


homework tak siap


Haha, bayangkan homework!

sentuh sikit,
tak sentuh banyak

itu baru sentuh,
belum siap lagi

Arina dah buat,
aku tertinggal,
aku tak nak jadi looser,
so esok aku kena buat.

nanti dekat kmb bz
baik buat sekarang,
or maybe start esok

rakan2,
jangan terpedaya dengan
blog & facebook & ym

terima kasih to mr jpj

alhamdulillah

yeay! ak lulus
mari join bergoyang~~

hoho, sape sangka
orang lain lulus jpj
kne buat road, parking, bukit & three pointer

tp aku ?
three pointer x yah buat..

trime kasih pakcik jpj
awak sangat baik!

padahal sepatutnya aku gagal dowh.

tp semua berbalik kepada
Yang Maha Esa

dia dah tentukan segalanya!

haha, siyesly
nih lah nikmat..
rezeki Allah kasik

"rezeki Ramadhan u lulus test"
bak kata orang seksi bulan Ramadhan
kepada rakannya..

tahu plak dia rezeki!

semalam aku dengar tazkirah
sorrylah kalau ianya sangat panas

tp ia berbunyi begini

"siapa yang mendedahkan aurat, maka jangan harap nak cium syurga"

insaflah jugak aku.
ye lah, aku sendiri pn tak brapa nak betul
tapi sama-sama fikir..

huuhuhu

ingat nih cerita Nur Kasih ?

"hah, kaw ckp aku ape ?"

aku terus baling epal dekat tangan
*jangan try dekat rumah

2 bijik jugak,
tapi lontaran x berapa hebat.
so x tepat.. kui3

aku bertambah benggang,
dia melawan
pegang & &%&%&*%

sempat aku kena tumbuk kat hidung.
ingat nih Nur Kasih ?

aku balas balik & teruk lg.

"stop, stop"

ayahku bersuara

konklusi :

cerita nur kasih mmg byk bagi kesan kat budak2 mentah
ada ke igt budak kecik bole lwn org tua ?
stupid
harinih aku TEST JPJ yeay,
tp takut kalo kantoi lagi.

Tuesday, August 25, 2009

bosan!!

penat, penat dan berpeluh
tak boleh bergoyang!
sebab seat statik

2 jam berterusan main pusing2
bukit, parking & three pointer

esok re-test bukit (segan)
bukan failed,
tapi nak kasi duit lebih dekat JPJ
**gila, xde maknanya.. dah lah mahal

bodoh punya fariz,
boleh fail.. mcm spongebob!

sampai rumah,
mak call.. okay tak driving class..
ak jawab okay..

ye, diorang bersusah payah
keluarkan duit..
aku harap esok lulus jer

bukit nih nasib,
so berserah je.. lepas berusaha 2 jam tadi

korang tolonglah doakan..
nih macam tengah berperang

dulu zaman Rasulullah waktu nihlah banyak dugaan
nih pun mungkin cabaran bagi aku...

Monday, August 24, 2009

saya suka hari ini

oh yeah!

siap, siap..
homework siap!!

kecoh je, padahal baru sentuh sikit..
at least.. oh yeah.. mari bergoyang!!

Sunday, August 23, 2009

bila tidur lambat

semalam gila lambat tidur

pukul 4 baru tidur,
then my dad kejut for sahur..
i didn't awake..

after that my mom plak,
she brang me roti & telur mata kerbau..
terus angkat my hand & paksa pegang..

aku pun terus makan,
makan & terasa sedapnya

walaupun at that time rasa mcm
xde mood nak makan..

Bertuah rasanya

tak pernah rasa macam nih,
tak pernah dipaksa makan,
tak pernah dipaksa utk elak lapar,
tak pernah tahu sayangnya ibu dekat anak..

sgt bersyukur ada ibu yang baik hati
& sayang anaknya

Bertuah rasanya

kita masih lagi diberikan nikmat,
kita masih lagi dikurniakan akal,
kita masih lagi ada makanan,
kita masih lagi ada minuman.

kita patut sedar,
kita patut tahu
kita patut banyakkan amal kepada-Nya

Saturday, August 22, 2009

sebelum ramadhan

hari khamis malam tidur lambat gila
sebab tuh the only night aku tak kena serangan resdung
so, boleh ar buat kerja..

tapi aku buat dcp jer
takdelah buat kerja mana..

lgpon esoknya cuti..

sebab tuh ar rasa macam tak risau mana
coz biasanya aku tak ngantuk

nak-nak bila petang tuh bole balik

tapi punyalah gila.

first class.. ktorang tengok tv
cerita trem bernama desire [bm]

aku awal2 lagi dah tidur,
and paling best.. aku sorang jer tidur
and kantoi plak ngan cikgu.. ish3

mana taknya,
cerita punyalah kuno..

masa kelas nak habis..
cd tak habis lg, so cikgu tanye

"okay, sape nak tgk.. boleh copy dr cikgu"

haha. kitorang sah2 memang tak suka
or mayb aku sorang tak suka..

then, the next class sampai habis,
aku asek tertidur je
tapi badan tegak berdiri..

tapi tak kesah sangat..
coz cikgu pun tahu kot..
kitorang nye otak dah kat rumah ..

then waktu makan
aku cergas balik..

biasalah.. setan tak kacau dah mata waktu makan
nih setan kacau cara lain plak..

borak & boraklah before balik..

and ayat best :-

"waktu ramadhan nih jer boleh sembahyang terawih.. jd ambillah peluang"

dalam masa yang sama

"waktu ramadhan nih jer boleh tinggal terawih.. jd ambillah peluang"

fikir-fikirkan..

"waktu ramadhan nih je kena puasa wajib .."

or

"tp waktu ramadhan nih je boleh curi-curi tak puasa .."

tapi korang x yah ar ikut yang second tuh,
memang agak bodoh ar..

Friday, August 21, 2009

menari dan menyanyi



satu : one

Selamat Berpuasa!!
dua : two

cuti, siapa tak nak ?

makan, minum, tidur, enjoy..
bebas bila di rumah

tapi yang paling seronok
bila kerja bertimbun..
berbukit-bukit, berbukit-bukau & macam-macam

tidur tepi buku,
makan pegang buku,
tengok tv pegang pen,
minum air tengok beg

semua benda nak buat sekali
rasa macam menari & menyanyi
bergembira dan berparti
berpesta apatah lagi
gembira buat sekali

tapi pernah ke aku buat ?


mestilah tak,

orang kata belum masa, belum ada peluang


tunggu & tunggu

tak apa, niat ada.. cukup, cukup

mungkinkah ?

hari ini aku berpesta bersama buku..

hari ini aku bermain bersama pen..


niat dulu, tengok kemudian macam mana


tiga : three
gambar dengan classmate

banyak cerita di kolej mara banting
banyak pengalaman
tapi tunggu ..

update kemudian


Sunday, August 16, 2009

kepenatan

secara tulus ikhlas,
aku suka observe dan lihat-lihat serta
main tenung-tenung orang

susah, susah..
tapi entah bila aku nak cari
kelemahan aku sendiri..

kadang-kadang rasa berdosa
tapi aku rasa, ia sekadar untuk
mengelakkan diri daripada jadi macam itu...

macam apa ?
apa-apa yang buat orang tak suka
elakkan, jauhkan dan larikan diri

ok. sudah

penat, letih.. gila
minggu yang sangat memenatkan

first day, second day and third day..
busy with ip stuff.

tak pernah-pernah & tak idam langsung
tapi kenapa aku terpaksa berjaga malam ?

inilah, bila sibuk, bila suka cari susah..
jadikan pedoman.

Sunday, August 09, 2009

aku nak balik

aku nak balik! balik! balik!

tak habis-habis dengan kmb
apsal kena balik before pukul 7 ?
ingat nih zaman sekolah menengah ke!

"bodoh, spe kate ? hari nih bebas!!"

"ikut suka kawlah nka balik kol bpe.
cuti takdak pas, takkan kantoi kot."

ikutkaw la babun,
tapi kita tandatangan kat pakguard!

haish, biarkan..

papepon aku balik awal,
apsal ?
ikut suka hati aku lah,
ini dunia aku..

bye2!

Saturday, August 08, 2009

serangan babi makin lemah

satu : airport

"fariz, bangun!"

"teman umi hantar ayah!"

aku malas, malas & terus malas

"cepatlah, nak pukul 8 dah!"

aku terus bangun & mandi
siapkan rambut, kasik lurus. haha

aku angkut buku :-
> Biology IB Course Companion
> Handbook Agama

cis, padahal tak sentuk pun
at least ada niat nak baca dalam kete.

sampai di terminal

"okay, jumpa ayah after two weeks nanti"

selesai hantar.

ayah aku balik kg jer
jenguk-jenguk nenek

nak bawak satu family, duit plak.
so dia sorang je pergi

dua : cancel activity

cis, rancang nak gerak festival twin
tapi aku tidur, tidur & terus tidur

mana taknya, esok mane boleh tidur macam nih

tapi takpe,
malam ada lagi
nak try pegi festival muzik plak.

tiga : cendoll, oh yeah

mari bercendol!
yeay, dah lama nak bercendol
hari nih bru dapat.
nikmat..

aku & 2 lil' bro
makan cendol.
argh.. ble la kfc nak ada cendol pulut

Friday, August 07, 2009

yang banyak disatukan

satu : dunia baru

baru aku tahu aku nih tak single

dah satu minggu dekat rumah,
orang yang sama aku tengok

bosan!!

aku cakap bosan!!

*salah, aku taip aku bosan

tadi keluar rumah beb,

first

pergi masjid, wajiblah
sembahyang jumaat

jumpa
makcik-makcik goreng pisang
jambu pak ucu

aku tahu diorang rindu aku
seandainya mak cik terbaca
saya nak cakap
i missed u

second

pergi shoppinglah
jam baru weh, dulu rosak

bodoh

bodoh

aku suka jam dulu

lawa, orang pandang
berkilat-kilat

tapi rosak

bodoh

Polo Bodoh

tak nak dah beli,
membazir. tuh la
beli yang murah, nak sales konon

then arinih jam baru
murah je, tapi memadai lah

sekali lagi, baru aku tahu
dunia nih bukan untuk aku sorang

ramai jugak manusia
tak tahu pulak diorang masih hidup

ingat semua dah mati
(akibat duduk dekat rumah)

dua : promosi

budak-budak selangor
esok ada
Twin Festival & Music Festival

jomlah,
meriahkan Shah Alam

*aku bawak adik aku dowh, segan

fine, fine, cepatlah!

argh, cepat betul!
kenapa tiba-tiba cepat ?

hari ini jumaat,
esok & lusa

kembali ba**

dulu bosan,
tak tahu nak buat apa
duduk rumah homework tak buat
bersih rumah pun sikit saja

tapi sekarang tercari-cari masa misteri
bila lagi nak free ?

lepas nih dekat km(ba**)
sibuk sepanjang hari
entah apa nak disibukkan
semua duniawi

oh yeah, di km(ba**)
jadilah diri sendiri

tak perlu risau orang nak kata apa
kita, salah

aku adalah aku

ada siapa yang tak berminat dengan aku ?

cakap, cakap

yeah, rumateku
memang budak biru

tapi yang bagusnya
dia tak kisah aku nih macam mana

aku kisah dia macam mana,
tapi aku cuba memahami
aku cuba membiasakan diri

thanx to rumate


Thursday, August 06, 2009

kosong

post kosong
xde yang menarik

sebab laptopku rosak

Tuesday, August 04, 2009

Isnin indah


indahnya,
tidur tak henti-henti

homework ?
jangan harap nak sentuh

eh, bangun awal dowh
siap pergi beli nasi lemak!

habis butterscrotch aku makan
sedap, tak pernah feeling gle makan

"ummi, sedaplah..."

"mne tak sedapnya... 4 ringgit satu bungkus"
huh, lidah kelu tak terkata
okay fine

malam, teman pak cik bongsu (org kelantan)
ambil kawan dia di stesen bas
then, bawak minum-minum

banyak ceritanya,
tapi aku senyap.

ye senyap!

aku tak reti nak cakap
dia lain, aku lain

"heh, ayoh su bukan jahat sangat pun, orang yang layan kita macam jahat"

aku hanya mampu senyum

"ayoh su kawan dengan semua orang, pak imam, siak, polis, mat rempit"

"orang suruh kita buat ini, kita buat, buat jahat kita buat, bukan jahat mana pun, sembahyang tetap sembahyang"
senyum lagi lah aku nih sambil minum teh ais

"all-rounded jugak eh ayoh su nih!"hanya mampu ku luahkan di dalam hati

ya, aku sedar

kadang-kadang kita yang menyebabkan mereka jadi begitu

perlukah kita melayan mereka seperti orang jahat ?

tepuk dada, tanyalah sesiapa


Sunday, August 02, 2009

maggi terbaik

bangun dan lihat
whoahhh, banyaknya makanan [tanda seru]
ayat sarkastik

aku hanya mampu untuk monolog dalaman
tidak diluahkan,

risau dibunuh dengan kata-kata

makan pagi ?
tiada dalam kamus harianku bila di rumah.

justification please ..
aku bangun waktu tengaharilah bodoh.

makan maggi, arghh
tasty, delicious

bukan senang nak makan
kat kolej, malas

malas apa ?
malas nak rebus
nak kena basuh mangkuk lagi
toilet jauh,

sanggup aku tunggu sampai balik rumah
ini hari, hari ini dan seterusnya
mungkin maggi menjadi tatapan harian
tak elokke ?

boleh lagi tanya soklan bodoh
mesti la tak elok [tanda seru]
penegasan di situ

p/s : keyboard pc rosak. tak leh guna tanda seru yang original
nanti guna laptop sis, bru bole bukak fb dan lain-lain

Saturday, August 01, 2009

apsal nih?

haish,

banyak bala
banyak ujian

ujian + bala

aduh, aku menyesal

tengok, laptop dah rosak
macam ****

tuhlah, smalam kaw melantak tengok movie
tadi kaw buat benda yang bodoh
x belajar dari kesilapan

"mereka yang lupakan sejarah, pasti akan mengulanginya"

amik kaw.


baliklah, baliklah, baliklah

baliklah, baliklah, baliklah..
"eh, knape paksa aku balik ?"
baliklah, baliklah, balikla..
"kau nak mampos stay sini ?"
"kau x nak balik ?"
bodoh ke ape paksa aku balik
.:.gila, aku memang suka balik.:.
Influenza A (H1N1)
as a future medicine's student,
im not going to shout loudly
"yeay!!!, its holiday!! H1N1"
isn't stupid ?
it just like i'm happy
coz my friend was suspected to have +ve H1N1
stupid ryte?

Friday, July 24, 2009

sketsa

aku kat rumaahh.
first tyme kot balek.

semalam buat sketsa,
aku terberlakon dowh!!

nervous gle,
but at the end
tp no 1

x cye nk mmpus.
sbab stiap kli ktorg nk ckp..
bdak2 gelak.


n paling x thn.
lupa skrip sambil tergelak2

Monday, July 20, 2009

tak tentu arah

Kelas BM

Cikgu Subaidah, sgt cool
mulut laser --> dia yang ngaku okay.

diskus pasal cerpen, untuk presentation..
then kawan aku sorang,
dia main2 dengan handphone aku..

die tergelak2
sebab dia igt aku pakai IPhone
so die pon dok guna tangan die
touch skrin hp aku..
igt touch skrin..

aku pon ap lg,
gelak la..
dah aku pakai theme IPhone jer..

mne mampu~ ;(

then suddenly, ade call
from 037435xxx

x sure no die..
aku pon slumber angkat,
wlupon thu cikgu ade kt depan..

so, tunduk kepala..
tkan butang hijau..

hello ..
sy dr uem..

aku dgr utm..
so dia tnye..

skrg buat apa ?

aku jwb la kat dalam kelas..
aku pelik..

dia byk tnye,
tp ak x brape dengar..
coz mcm risau gak cikgu sedar..

then ble ak thu dr uem..
ak trus minx permission kluar dr cikgu

dengan slumber
"cikgu, sy ada call.. "

tp cikgu kasik..
thx!

ckp2 borak2
rupa2nya dia offer aku scholarship
Accounting kat UK/AUS

atapi just bg aku masa 20 minit untuk decide
manelah logik kan ?

then aku pon call ayah aku..
dia kata x yah la..
go on with medic

ak ikut jer ar..
so call balik uem tuh
ckp tolak..

then masuk kelaas
bdak2 nih tnye.
lepas tuuh siap ckp kyuem ini & itu.
aku pon dah mle x sedap hati..

tp harap2 nih pilihan ak yg btul la

actuallt=y aku x kesaah jd ap.
asalkn aku bole buat....

Friday, July 17, 2009

IP ??

Hari nih keluar result IP
Aku memang awal-awal lagi dah tahu yang aku sure tak dapat.
Aku tengok sekali pandang, xde..

Sedih gak sebenarnye..
Tapi lepas tuh kawan aku kate nama aku ada..
Muhammad Fariz

Heh ? sape tuh ??
Biasanya oranh letak nama aku Fariz Zaidi
Aku memang rasa macam mustahil
Sebab aku tahu macam mana aku waktu interview
Soklan totally killing
interviewer memang suka buat kitorang gadoh-gadoh
and setiap jawapan..
dia mintak justification.. haha
macam mana aku nak kasik alasan ?
English aku memang teruklah…
No idea waktu tuh…

Papepon, aku rasa bersyukur sangat
Aku sedar diri aku nih..
Memang waktu interview sebenarnya aku memang dah malukan diri sendiri
Depan dua budak perempuan yang baru kenal…

Lagipun, nama tuh buat aku konfius la..
But then, setahu aku mana ada nama Fariz dah selain aku kat sini

IP ??

Hari nih keluar result IP
Aku memang awal-awal lagi dah tahu yang aku sure tak dapat.
Aku tengok sekali pandang, xde..

Sedih gak sebenarnye..
Tapi lepas tuh kawan aku kate nama aku ada..
Muhammad Fariz

Heh ? sape tuh ??
Biasanya oranh letak nama aku Fariz Zaidi
Aku memang rasa macam mustahil
Sebab aku tahu macam mana aku waktu interview
Soklan totally killing
interviewer memang suka buat kitorang gadoh-gadoh
and setiap jawapan..
dia mintak justification.. haha
macam mana aku nak kasik alasan ?
English aku memang teruklah…
No idea waktu tuh…

Papepon, aku rasa bersyukur sangat
Aku sedar diri aku nih..
Memang waktu interview sebenarnya aku memang dah malukan diri sendiri
Depan dua budak perempuan yang baru kenal…

Lagipun, nama tuh buat aku konfius la..
But then, setahu aku mana ada nama Fariz dah selain aku kat sini

Tuesday, July 14, 2009

Interactive Peer

ahha..
aku ada apply IP(Interactive Peer)
samelah macam PRS kalau zaman muda-muda dulu
aku tua ke?

then aku masuk dalam Green Quadrant,
n guess what... kerja utk green quadrant nih..

tulis surat

buat proposal

n bla-bla..

kiranya macam secretary lah.

bosan x ? memang ar,,
tp aku rasa kalau dapat IP seronok kot.

but then..
seriously aku memang x aspect aku dapatlah kan.
cuma nak rasa.. interview..
sbab aku suka benda-benda macam nih..

tapi..
aku memang x reti sgt lah untuk jawab2 soklan
kalau bm xpe..
ini english.. x nak berterabur lagilah kan.

n smalam..
team aku perform hindi song
agak cool la..
itu my view la kan.. (puji geng sendri plak)

after abes perform..
kne interview session depan orang ramai..
n english aku serius mcm sampah.
teruk gilak

tp alhamdulillah..
aku dapat the next stage..

and 4.30 pm nih
interview betul2

aku try je.. yeah!

Saturday, July 11, 2009

aku dah balik

bapak happy dapat balik KMB

actually aku baru balik dari Ijtimak

and of course banyak gila kekurangan
sebab hampir 100 000 orang yang hadir
dari seluruh negara kot...

sepatutnya aku stay situ dari jumaat - ahad
tapi aku dah mati syahid awal-awal lg.

so knelah balik KMB.

dekat sana,

aku tidur lena
makan kenyang
tapi mandi & wuduk x basah.

actually aku x mandi pon.. hehe ;X
tp x busuk kot..
and aku tak rasa pelik sangat,
coz bukan aku sorang tak mandi...
ramai gila kot.

yerlah, air kurang..
then tandas dia x nak hot lagi..

siap boleh main intai-intai lagi
so kena pandai2 pilihlah..

jangan pilih jalan hitam!

aku sekali jer pergi tandas..
itupun actually tahan dari hari jumaat
so pagi sabtu aku berjaya pergi ke tandas..

n rasanya xde yang mengintailah.. hehe ;)
kalau ada pon rezeki dia.. haha

so bila sampai je kmb..
aku terus gi smayang asar..
amik wudhu' air banyak gila

baru rasa nikmat yg kita dapat byk sgt..
memang patut bersyukur ar korang

tuh ar, nanti aku post lg

Tuesday, July 07, 2009

Kali Kedua Di KMB

Alhamdulillah,
nih kali kedua post entry dekat KMB tercinta
now dah mula jatuh hati dekat sini

macam biasa,
budak-budak memang gila (bijak)
diriku sangat kerdil...
tapi ini yang buatkan aku lebih bersemangat (bapak skema ayat)
untuk mencabar diri sendiri... oh yeah!!

btw, tahniah dekat senior

SHAHKANG

anda telah berjaya mendapat 43 point untuk IB~
Alhamdulillah.

Bukan calang-calang orang.
Thanks for everythinglah,
coz banyak giler info from ur blog.

tapi agak cuak sikit
coz dengar citer, super senior kali nih..
ada 64 orang yang dapat bawah 35!
cuak tak ??? cuak shial

bayangkan..
ayah aku dah spent duit banyak gila
siap kasik laptop (tengah guna)
then tak dapat fly..

aduhaii.. mintak dijauhhhhkan.

one thing,
tak sangka plak..
aku satu kelas ngan ummu & arlina
ak follow blog diorg before masuk kmb
then mcm jeng jeng jeng..

haha..
nanti diorg pon mesti segan2 bila aku baca blog diorg lagi

okaylah,
kat sini x leh nak on lama-lama
sebab nak jimat masa
(pelik, selama nih jimat duit..)

Wednesday, July 01, 2009

Hidup Di KMB

Oh yeah!
now aku memang dekat KMB
bukak guna komputer lama
sangat lenbap (for surelah)

then takda masa nak menaip blog nih
banyak benda best nak share, tapi
apakan daya, internet connection lembap
nak mampus, biasalah...

budak-budak kat sini tak nak genius lagi,
aku pun rasa tercabar..

tengok je bdak-bdak nampak macam extreme..
tapi malam-malam pergi LRC
belajar!! gila hebat ? memang hebat..

aku respect dowh,
and sini memang kne apply
" don't judge a book by its cover"

budak nampak sempoi, tapi hebat
aku nih hati dah rasa tercabar
tapi nak buat camana..
aku tak pandai.. nak skor kne struggle.
tp budak2 nih, baca skali terus hafal.

aku baca 10 kali x tentu ;agi hafal..

thats all..
lain kali citer lagi

Monday, June 22, 2009

happy!


aku happy!!!

















bukan sebab dapat masuk
KMB(abi)

tapi, kawan-kawan aku yang x dapat MARA dulu
dia dapat KMB~~~

so makin bertambah rakyat tgb.

Syahid Haqeem & Haziq Tajuddin

dua-dua nih memang power dari aku,
ini aku tak boleh challenge. seriously


and tadi, my last time

tanak nasi

jemur baju

kemas rumah

& macam-macam

mak aku pun buat pulut durian tadi,
hoho.. macam nak gi overseas jer.
harap2 camtuhlah..

pasal aku~

oh yeah, tadi baca blog orang
and dia tulis pasal dah bersedia habis untuk ke KM(babi)

nasib baik aku terbaca,
kalau tak.. memang lepas mandi bogellah gayanya

actually aku lupa nak tarok tuala dalam list
& selimut

haha, nasib baik yer kawan.
tak rugi aku follow blog kaw

then satu lagi letak essay yang buat
untuk interview mara

aku rasa macam patut jer aku letak kat sini
sebab lepas nih konfem hilang essay tuh

so kalu nak baca, silakan.

tapi, kalau perasan.
essay nih sebenarnya aku edit jer dari internet
aku combined semua skalik

haha ;)

nina yusrina, my ex-classmate pon tak caya
nih my essay. sebab dia kata ayat power (drpd aku)

haha, klasmate aku thu, aku lemah english

Muhammad Fariz Bin Zaidi

910128-10-****

Part I : Introduction And Strength


Since I could remember, medicine is the ideal career for me. The sight of seeing other people suffer from their illness and the thought of that it allows us to help make a big difference in other people's lives makes me want to be a doctor. It gives personal satisfaction, and other people are benefited as well. A lot of medicine is teamwork, and I can work well in a team.


Studying in a prominent boarding school like MJSC has definitely made me an independent and adaptable person. It has also enhanced my time management skills as I had to balance out between my academics and co-curricular activities. This was proven when I was elected to be the Welfare Bureau of the Student Representative Council 2007/2008. Being the Student Representative Council has taught me to be well-disciplined, organized and systematic. It has also made me physically and mentally prepared for any oncoming challenges whatever they may be.


Moreover, I have learnt to view any prevalent issues or situations as 2 sides of a coin when I actively participated in several inter-school Malay debates. Not only that, I have also developed an analytical mind of which I believe is paramount in the medical profession that requires us to make split-second decisions especially in life-threatening situations.


Furthermore, I gained immense leadership skills as the President of the Brass Band team. I learnt through experience to maintain my composure under any circumstances and to work with minimum supervision.


Part II : Study Plan And Future Plan


If I were to be given a chance of getting the MARA scholarship, I want to study in the International Baccalaureate (IB) program at MARA College Banting. After finishing the IB program for 2 years, I want to pursue my study and read medicine at the United Kingdom . I will study there for 5 years. Upon graduation, I will do 2 years of housemanship in Malaysia . After that, I’ll serve the government for a period of 3 years as a senior officer. Next, I will enroll myself into Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) to get my master.


I am not sure what field I will go into, but I am inclined to do surgery as I am aware of the shortage of surgeons in Malaysia and the backlog of cases needed to be sorted., however, I will re-evaluate my choice as when the time comes. Based on my qualities and my ambitions to contribute to the healthcare of the nation, I believe that medicine is my ideal choice and I would appreciate the opportunity by MARA to study medicine overseas