Friday, April 02, 2010

MIChO

Malaysia International Chemistry Olympiad (MIChO)

tak sangka aku dapat jadi peserta Olympiad Chemistry, selama nih jangan harap nak dapat tawaran. masa dulu-dulu, pernah join Olympiad Mathematics, tapi dah lama. lepas tuh tak dapat-dapat tawaran. benda yang sama antara dua-dua nih satu je, soalan melangkaui syllibus! So, mesti lah aku tak sempat nak baca, sedangkan syllibus sendiri pun terkontang-kanting, inikan syllibus degree.

tadi first2 ada lecture, dari Prof .... (chinese guy). lecture die interesting, die bersemangat walaupun tua. n rambut die sangat lawa, ada warna hitam dan putih, tapi tersusun rapi. haha. aku nih tgk rambut ke dengar talk ? yang bestnya, ada banyak benda yang aku tak berapa sure apa yang dia ajar. sebab banyak benda baru, tapi laju.

ada satu benda yang dia bagitau, kita sekarang nih budak SPM/STPM dua-dua tak bagus. sebab kita sebenarnya banyak tak tahu basic. sebab tuh bila ditanya, kita tak dapat jawab, tapi dalam hati kita tahu. bagi dia, kalau dalam hati tahu, tapi tak boleh nak luahkan, sama saja macam tak tahu and tak faham basic. and apa yang dia cakap semua betul.

after talk, kitorang ada ujian, essay. soalan senang je, tapi sebab tak tahu basic, maka tersipu-sipu dan senyum kambing masa tengah menjawab. ada tiga essay, setiap soalan 20 markah. soalan berbunyi begini :-

Explain, what you understand on :-
1)Chemistry Equilibrium
2)Chemistry Bonding
3)Intermolecular Forces

tengok, semua senang kan ? kecuali no 1. semua nih basic je. and sebab soalan no 1 aku tak tahu, so aku main hentam je, siap link kan economics terms (equilibrium) dengan chemistry, senonoh tak ? taapi aku puas hati dengan essay dia. :)

cuma Quiz, 20 objectives, dua jam! OMG susah gila. tak faham satu pun. dia kata kalau salah tolak satu markah, n kalau betul dapat markah, n markah dia untuk setiap soalan berbeza, so aku main jawab je semua soalan, hentam ah kan.. tak kesah dah kalau salah tolak markah, cuma mengharapkan luck je. sebab memang sangat susah, and dah takde harapan dah...

yang paling best, exam nih paling sempoi. boleh cakap2, boleh bawak beg, siap aku letak atas riba lagi, and examiner pon suka buat lawak! sengal2. tak pernah ad exam macam nih.

esok ada interview session. kitorang akan diberikan one topic, tapi esok. masa untuk prepare 20 minit je. so, aku harap dapat la topic yang faham. nak die bagi psal tanah ke, aku konfem tak leh jawab. aku akan just offer die untuk bagitahu more about myself. haha.

dah la english aku tak bagus, rasa macam bodoh gila sekarang nih. budak2 lain tadi macam hebat2 je, budak2 kmb pon kata ada banyak gak ah soalan diorg bole jwb. aku risau, risau bukan sebab apa, takut ah jadi yang paling last. n one thing, esok waktu interview mintak2 interviewer tak tanya pasal soalan Quiz m.c.q. risau aku. dah la banyak hentam.. ish2




2 comments:

Arina said...

wahai org yg hebak gle chemistry,
good luck!!! :D

*xde sarcasm eh.

F a r i z z a i d I said...

thanx Arina ;)