Wednesday, May 20, 2009

Cerita Ayah

aku dah biasa dengar
kata-kata dari Ayoh [Ayah]
dia memang bersemangat
bab-bab pembelajaran anak-anak

mungkin sebab itu dia
dapat zuriat yang ramai

dia bersungguh-sungguh
dapatkan information
tentang ipt

bersungguh bantu aku
untuk interview

sungguh-sungguh
berikan aku
kata-kata semangat

sungguh-sungguh
menceritakan kejayaannya

tapi kadang-kandang
rimas jugak
hehe

tapi aku sedar
aku patut bersyukur
melihat keadaan orang lain

ibu bapa tidak mengambil

ibu bapa tidak pernah hairan hala tuju

tapi Ayohku tidak

sentiasa memberikan peluang
memilih jalan

sentiasa memberikan aku
informasi

aku bersyukur ke
Hadrat Illahi
kerana mengurniakan Ayoh
sebaik itu

semalam aku cakap
yang kawan aku
yang juga jiran aku
tak jadi nak pergi kmb

jadi terus Ayoh
cakap ini dan itu

macam aku plak yang
tak nak pergi kmb

tapi Ayoh
cakap

kalau Fariz dapat India
o.k

kalau dapat local
o.k

itu semua Allah dah bagi
asalkan Fariz berusaha
takdelah menyesal

jadi aku pegang kata-kata Ayoh
aku tak nak mengecewakannya
aku akan berusaha

Insyaallah

12 comments:

shikin said...

syukur la dpt parents cm tu... cam ayh aku, siap bncang ngn kawan lagi pasal IB tu sbb nk convince kan aku..last2 aku da pk, pegi la gak KMS tu...heeeeeeee:D

Anonymous said...

baguih la ayoh hang...usaha penting selebihnya urusan tuhan...dia maha mengetahui mana yg baik untuk kiter amin

*adibalala; said...

ayah kau sama la mcm ayah aku.
in fact aku rasa diorg sgt smgat.
mcm dia yg nak belajar.
sedih gak tgk, sggup cari itu ini.
then, keluar duit lagi.
isk, isk.
takpe, Allah tahu apa yg terbaik utk kita. kan kn?

@qiLah said...

ur dad mcm mak qla..smgt lebih dr anak die
bgs234
bangge n bersyukur!!!
=D

Wal said...

bsa2 nnt ko jadi la macam beliau ye~huhu

azrul said...

sngal nyer budak..kutuk..pas2 puji balik..
kalo ader meter..neagtve..n then back to 0..
x ke positif lgsung..sngal tul..
.nyway..kim salam la kat ayah ko..:D

auni izzati said...

bagus bagus. ayah aku cakap skit tapi meronta aku.

.w a n e e. said...

eh kmb ade g india ke?
erm ha nak tny,kata kalau lepas pre-u kte dpt fly,tp kte xnak.nak sambung local je.boleh kan?scholar still dapat kan?

F a r i z z a i d I said...

kmb based on
prestasi kte.
so India ade jgak,
even ade bdak yg sambung local coz
x lepas point

mcm ur situation,
i think bole.
coz MARA lg jimat owh.

humbleServant said...

FARIZ ANAK SOLEH
WAKAKAH",

muzikali said...

bagus2.
dgr ckp ayoh.haha

sarah_liyana said...

ayoh yg baek..

bgus2..