Saturday, January 01, 2011

trippp sikit (; Yogyakarta first day


Salam (; entry kalini confirm bukan pasal kau! sebab aku pun takde mase nak layan orang lain, tunggu IB exam aku settle dulu okayy. yes, memang sekarang tengah cuti. budak2 kmb lain semua struggle nak mati untuk preparation masuk sem 4. for me, later is better. eh tak, nak mati ?

sem 3 semua bermasalah. tengah exam week boleh lagi layan chuck satu season. result, hancur. chemistry 5. "fariz, awak makin lama makin bodoh kenapa? dulu okay je sem 1," cikgu cakap. eh, takkanlah ada cikgu nak cakap macam nih, logik ahh. takpe, biarkan result. yang penting enjoy!

tak, tak, tak, aku tak suka enjoy2. buang masa, tambah dosa. baru2 nih aku dengan fish4life4 pergi yogyakarta, buat kerja amal sikit. susah payah cari duit, dengan jual nama, jual handsock, jual bengbeng, akhirnya aku manage collect RM1,500. tak banyak tuh, sikit je. thanks to makcik pakcik yang sudi derma. and kawan2 yang beli handsock. oh, tak bagitau pun reader yang aku jual handsock, ye! aku jual handsock. dah tau kan ? **bagus

so, aku nak conclude, trip ke yogyakarta memang best. tq for reading!

































chop, chop. chop . . .
takkan tuh je kot? nasib baik kau scroll down






DAY ONE (:

first day, naik flight air asia **macam tak pernah naik flight je. oh ye, memang tak pernah naik flight tambang murah pergi overseas. biasanya KLM or MAS je. haish -.-'. name je tambang murah, pup prep pop rm400 sorang kena charge~ mahal.

so dalam flight kiri kanan aku tak berapa nak kenal, dah tuh dua jam setengah bosan tak tentu hala. last2, ambil sweater, tutup muka. the end. prop prup pratt, sampai yogyakarta. oh god, thanks. kih3. takdelah seteruk tuh, aku start kenal2 dengan member sebelah, ibu Juli namanya dan sorang lagi bapak Haziq. serius dalam pesawat (cehh, pesawat kau..)tak banyak cakap lagi waktu nih, tanya ala kadar je, setakat nak tunjuk yang aku ada suara je, tak bisu. padahal memang tak berapa nak kenal pun dak dua orang nih. setakat hai, hai, bye, bye je dulu. thennnnnnnnnnnnnn, after 2.5 hours journey, sampailah airport. Bandara Adisujipto. snap picture sketttt. itupun before landing kapal terbang yang aku naik nih dok pusing mery-go-merry atas angin sebab tak leh landing lg.


Posing Sikit (:
Orang-orang Indonesia gituuu
susah payah Evan angkat, aku kerja snap picture je, haha ;D

and airport dia tak berapa nak bagus sangat ahh kan. troli dekat dalam pun takde, dah tuh nak kena angkat kotak satu per satu. berat beb, nasib baik aku kuat. keluar2 ada sorang pakcik menanti sambil pegang kertas "Bp. Nooramad Abbas". cehh, ada Bapak tuh dekat depan, tak leh tahan. And kitorang pon naiklah bas dia, kecil & comel. macam penumpang dia jugak. termasuklah aku yeee.

muat-muat je bas

seni bina Indonesia, ceeh

bertuah abang tuh masuk internet
dan akhirnyaaaaaaaaaaa sampailah hotelll Mutiara di Jln Malioboro.
Tempat yang sangat strategik sebab dekat sebelah hotel ada shopping mall. Kalau bahasa Indonesianya, MALIOBORO MAL :)
malam-malam takdelah lawa macam nih pun -.-"

Malioboro Mal, okayylah ada JCO. HAHA.
dekat Malioboro Mal macammacam lah ada, Pizza Hut, KFC, McDonald's, JCO & macamacam lagi. So takdelah aku makan benda bulatbulat tuh je, ehh ape entah name, dah lupa.

so lepas check in hotel, angkatangkat barang kitorang pun keluar. sebenarnya ada banyak nak cerita pasal angkatangkat barang, sebab orang same je angkat barang, naik menyampah dengan sorang dua orang yang pemalas. haish. nasib baib tengah buat kerja amal, bertambahtambah pahalaa, padahal nak senangkan hati je.

then bila dah check in dapatlah bilek dengan anak sultan, anak bangsawan, anak director, dengan anak photographer. aku sorang je anak akauntan. yang lain anak orang kayakaya. HEHE. 

dalam bilik nih macammacam berlaku, sampai kadangkadang pernah aku tak cakap dengan roomate tujuh hari. bengong ke tak bengong. nanti aku citer. 

after semua dah rilek2 sikit, kitorang terus pergi survey tempattempat yang kitorang bakal buat kerja amal, which is the first one : SMP Negeri 2. waktu sampai sane, budakbudak still tengah buat exam, tapi dok mengendap kitorang dari dalam. cehhh, hensem sangat ke aku nih sampai dok jelingjeling (perasan). aku pelik sebab sekolah dia sangat kecik, and macam dah berzaman. yelah, sejak british jajah lagipun skool tuh. memang tempat historical betul lah, sampai padang pun takde. 

budak-budak baru habis kelas

pondok buruk tuh kedai jual makanan sebenarnya

ramai je sebenarnya dok ngendap kitorang yang hot nih

nampak macam busy ala-ala tcr Fazlinda tgh assign task,
padahal tengah tengok gambar masingmasing

Helmi teruja tengok gambar sendiri. HAHA

Tengah mintak harga pas/diskaun daripada papparazi yang ambil gambar kitorang
mulamula ingatkan dia snap picture kitorang untuk letak dalam magazine sekolah ke apa, ruparupanya papparazi. ceh, firstime rasa ada peminat.. murah pulak tuh dia jual, about RM3 je untuk satu gambar saiz lebih kurang A4 paper. 

overall picture, gambar zamri paling banyak. hehe.
kenangan untuk hari pertama. Cheeesecake
okay, settle dengan SMP Negeri 2, kitorang move on to Panti Asuhan Darul Yatama. tempat nih jauh sikit dari hotel, maybe about 40 minnutes away kot. memang pedalaman jugak, tapi takdelah hutan keliling macam dekat Malaysia.

sampaisampai sana hujan. tapi, aku teruja, sebab diorang sambut dengan meriah. muzik pasang kuatkuat, lepas tuh ada bunyi kompang. Ya Allah, diorang nih sangatsangat menghargai tetamu. kalaulah orang dekat Malaysia macam nih kan?


tengok diorang main kompang sambut aku ;D

Pak Labit, ketua dekat Darul Yatama bagi welcoming speech gitu


Dekat bawah nih antara gambargambar penghuni dekat sini, maaf ye, gambar lelaki atau cowok sahaja :) yang perempuan tidak bisa diambil, jauhhhh bangat mereka.
 



ketua kami, Ibu Syaza berbicara



ada pun gambar ceweknyaaaaaa
lama si Syaza cakap, sampai sekarang tak
habis lagi -.-" hehe

Basically Pak Labit just bagitau serba sedikit tentang tempat dia and harapan dia dekat kitorang, ceewah. Aku datang sini and paling teruja bila tengok surau diorang. cun melecun siotttttt, dah lah bina sendiri. kagum. patutlah ramai pekerja Indonesia datang Malaysia jadi tukang rumah. Aku nak je buat rumah panggil diorang nanti, dah la murah, cantik pulak tuh. (eh, macammacam pulak aku nih)

tulisan khat belakang surau
tepi surau, tengok batubatu dia. cun kan?

Ini pulak keadaan tempat tidur pelajar lelaki yang menetap dekat situ. dekat sini, diorang bukan semua anak yatim, ada yang parent letak dekat situ, ada yang sebab nak melanjutkan ke universiti dan jadikan tempat penginapan dan macammacam lagi. actually aku pun tak faham penghuni dekat sini. tapi yang pasti, keadaan mereka tak sama macam kita. 




wahwah, anak raja pakai baju kuning
lantai tempat diorang tidur

dekat atas tadi semua bilikbilik budakbudak lelaki. kipas tak ada, elektrik tak ada, semua pun tak ada. tapi jangan sedih sampai menangis tengok gambar nih, sebab kawasan sini sejukkk sangat, takdelah ala ala cameron highland, tapi sejuklah pagi petang apetah lagi malam. tapi yang sedihnya (part nih korang boleh menangis) diorang tidur tak ada alas, just atas lantai Y.T lepas tuh sejuk pulak, takde selimut.. wuuu. kalau aku konfem dah mati kesejukan, macam mayat hidup. kesian kan? itulah antara kesusahan yang diorang rasa, tapi kita tak rasa. benda nih buat aku betulbetul dan betulbetul feeling. percayalah cakap aku. hehe

Insyi nih nak bergambar je sebenarnya ;D
masak kari telur ?? 
telur lagii ?
kelengkapan memasak
Setiap hari bangun pagi, gosok gigi, nak pergi meja makan, eh silap, diorang takde meja makan nih. Pergi dapur, harum, makanan yang ada? telur. Kalau kita makan telur pagipagi memang delicious, telur separuh masak, telur itu, telur ini. tapi dah kalau pagi petang siang malam makan telur amacam? adeih. Lauk diorang setiap hari telur je. (sedih kan?) *jangan percaya semua katakata aku, sebab itu apa yang aku tengok, aku takde pulak interview budakbudak nih makan ape. hehe

tapi tengok ah perkakas dapur dia, kalau aweks aweks Malaysia tengok, konfem diorang tak nak kahwin. sebab tak tahu nak guna untuk masak makan malam. haha. old skool kan. kan, kan.

perbincangan terakhir sebelum pulang ke hotel
aktiviti makanmakan, masuk dalam CAS hours tau. haha

Evan, Danial & Menaka dah dapat adikadik kesayangan ;) sweet
eh, ada ayam la dekat Indonesia. antara penghuni dekat sana.
Lepas selesai dekat sini, kitoranng pon balik hotel. Malam makan, so dapatlah pergi Malboro Mal untuk makan, pergh daripada pagi beb tak makan. cuma makan kuih muih yang diorang bagi je untuk alas perut. Malamnya kitorang buat meeting, tak habis habis meeting ;)

3 comments:

AxL Farhan said...

beramal kebajikan lah kau ye..

Syaza said...

Hahahah. Fariz, takkan tu je nak cakap pasal Yogya trip kite? Aiseh.

XD said...

sabar syaza, homework banyak sangat. haha